Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Kvinde får medhold - jobcentre kan ikke bare forlænge ressourceforløb, men skal give nye tilbud. 3F: God afgørelse.

FOTO: POLFOTO - Arkiv

Myndighederne sætter nu grænser for, hvordan kommuner kan behandle langtidssyge. Det sker i en ny afgørelse fra Ankestyrelsen.

En 54-årig kvinde får medhold i, at hendes kommune har handlet forkert over for hende. Hun var i et ressourceforløb. Da det udløb, forlængede kommunen det bare.

Men den går ikke, siger Ankestyrelsen. Kvinden skulle i stedet have haft tilbud om et helt nyt ressourceforløb. Kommunen skulle se på, om der skulle gøres noget helt andet for hende.

- Det er godt, at kommunerne bremses i nærmest at parkere folk på ressourceforløb, siger gruppeformand Ellen K. Lykkegaard fra 3F.

Kvinden ramt af mange smerter og uden bedring

Ressourceforløb kan vare mellem ét og fem år. Inden det slutter, skal kommunen se på, hvad der derefter skal ske med personen.

Jobcentret kan tilbyde et nyt ressourceforløb. Men hvis personen er over 40 år, så har vedkommende ret til at takke nej.

Kvinden i den aktuelle sag ønskede ikke et nyt ressourceforløb. Hun kunne ikke se nogen mening med det. Hun har mange smerter, og det har ikke bedret sig i flere år.

Derefter skal kommunen afgøre, om tiden måske er inde til førtidspension. Eller hvilke andre foranstaltninger der kan sættes i gang.

Mærkelig kommunal afgørelse

Lektor John Klausen fra Aalborg Universitet undrer sig over, at nogen har kunnet finde på at forlænge ressourceforløb. Han mener, loven er klar om, at det ikke er tilladt.

John Klausen forsker i socialret. Han hæfter sig ved, at den nye afgørelse også slår fast, at kommunen inden ressourceforløbets afslutning skal træffe beslutning om, hvilke indsatser der skal iværksættes fremadrettet. Har kommunen ikke truffet beslutning om, hvad der skal ske fremadrettet, skal kommunen fortsætte udbetalingen af den hidtidige ydelse, indtil kommunen har truffet en gyldig afgørelse.

- Hvis et ressourceforløb ikke har ført til, at borgeren har fået en bedre erhvervsevne, så vil det givetvis for mange føre til, at de så skal have førtidspension. Men det gælder ikke i alle tilfælde. Det slår den nye afgørelse også fast, siger John Klausen.

Kommuner tilbyder også tynde ressourceforløb

Ellen K. Lykkegaard har ansvaret for det socialpolitiske område i 3F. Hun har set en række tilfælde, hvor kommunerne har svært ved at finde ud af, hvad de skal gøre ved 3F-medlemmer.

Derfor kan de falde for fristelsen til at forlænge ressourceforløb. Men det har aldrig været tilladt, mener Ellen K. Lykkegaard.

- Derfor er det godt, at reglerne nu slås fast i den nye principielle afgørelse, siger Ellen K. Lykkegaard.

Hun har også set meget tynde ressourceforløb. Folk sættes somme tider i gang med mere af det samme, som de allerede har været i gang med under for eksempel et jobafklaringsforløb.

Kommunens navn fremgår ikke af principafgørelsen.