Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).

Restauranter med kendte ejere og michelinstjerne opsiger overenskomst. Ufaglærte skal have mindre i løn end hos fastfood-kæde, foreslår de.

Dragsholm Slot er en af de restauranter, der har opsagt overenskomsten med 3F.
Arkiv: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix

Der forhandles lige nu overenskomst for ansatte i hotel- og restaurationsbranchen. Men hos to kendte restaurantkæder og en michelinrestaurant har arbejdsgiveren opsagt den nuværende aftale og foreslår ifølge 3F Privat Service, Hotel og Restauration (PSHR) en ny og markant dårligere. Sammen med opsigelsen af overenskomsten har restauranterne varslet lockout for de ansatte 3F-medlemmer fra 2. marts. 

- Vi er mildest talt forbløffede, lyder det fra forhandlingssekretær Peter Lykke Nielsen fra 3F Privat Service, Hotel og Restauration (PSHR) i en pressemeddelelse.

Ifølge 3F Privat Service, Hotel og Restauration (PSHR) vil ejerne bag Brdr. Price-restauranter, Dragsholm Slot, Jørgensens Hotel i Horsens og A Hereford Beefstouw-kæden med undtagelse af deres restaurant i Aarhus have en ny overenskomst, hvor der skæres knap 11.000 kroner af de fuldtidsansatte ufaglærte tjeneres månedsløn. Det svarer til en lønnedgang på 30 procent.

- De igangværende overenskomstforhandlinger på det private arbejdsmarked handler blandt andet om, hvordan vi kan tackle den høje inflation, der har forringet lønmodtagernes købekraft. Ikke, hvordan arbejdsgiverne fremover kan skære en voldsom luns af de ansattes løn og udhule købekraften endnu mere, siger Peter Lykke Nielsen.

Hvis arbejdsgivernes forslag til en ny overenskomst går igennem, vil ufaglærte tjenere, kokke og medhjælpere på de omfattede restauranter ifølge 3F fremover tjene markant mindre end ansatte hos Max Burger i København med overenskomst. Fastfood-medarbejdere her vil tjene over 4.700 kr. mere om måneden, svarende til over 18 procent mere, end kollegaerne på gourmet-spisestederne nu har udsigt til.

- Jeg synes, at det er et meget udansk signal fra ejernes side om et ræs mod bunden for de ansattes løn- og arbejdsvilkår, siger Peter Lykke Nielsen.

Peter Lykke Nielsen opfordrer ejerne og ledelserne for Brdr. Price og A Hereford Beefstouw til at genoptage dialog med 3F PSHR med det formål, at gourmetrestauranterne også fremover vil kunne tilbyde de ansatte ordnede forhold.

- Så kan spisestederne både levere kvalitet, når det drejer sig om måltidet og service over for kunderne og i forhold til arbejdsmiljøet og løn- og arbejdsvilkår for de ansatte. Og restauranterne kan konkurrere indbyrdes på dygtighed, innovation og service med videre og ikke på, hvor meget de kan presse løn- og arbejdsvilkår for deres medarbejdere, siger han. 

Modparten garanterer mod lønnedgang

Over for forhandlerne fra 3F Privat Service, Hotel og Restauration sidder Katia Neumann Østergaard, der forhandler på vegne af restauranterne og er talsmand for Brdr. Price og Dragsholm Slot. 

Hun forklarer til Berlingske, at ingen ansatte vil gå ned i løn.

- Nej, ingen af vores ansatte vil opleve en lønnedgang, det har vi allerede garanteret dem. Det giver vist sig selv i dagens Danmark – det gør det i hvert fald for mig, siger hun.

Ifølge Katia Neumann Østergaard går restauranternes forslag på at have en differentieret minimalløn for ufaglærte og faglærte medarbejdere – for at give incitament til tage en erhvervsuddannelse.

Men det risikerer at ramme de ufaglærte hårdt, lyder det fra Peter Lykke Nielsen.

Ifølge Berlingske er begge parter åbne for at genoptage forhandlingerne af overenskomsten, når de rammesættende overenskomster på de store områder er forhandlet på plads.