Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Rengøringsassistent hos ISS Simone Dahl blev fyret, da hun ville stille op som tillidsrepræsentant på Kolding Sygehus. Det er usaglig opsigelse og organisationsforfølgelse, lyder det fra 3F.

Simone Dahl ville stille op som tillidsrepræsentant men blev fyret lige inden valget.
FOTO: Robert Attermann

Flere og flere arbejdsopgaver. Højere og højere tempo. Det var umuligt at nå alle arbejdsopgaverne for rengøringsassistenterne på Kolding Sygehus, hvor rengøringen er udliciteret til ISS. Rengøringsassistenterne havde brug for én, der kunne banke i bordet.

- Vi blev hele tiden presset. Vi manglede et talerør. Én der kunne fortælle ledelsen, at det ikke hang sammen, siger Simone Dahl, 55 år.

Derfor besluttede de ansatte for første gang i mange år at vælge en tillidsrepræsentant. Efter flere møder i den lokale 3F afdeling, hvor flere af de ansatte pegede på Simone Dahl, besluttede hun at stille op. Men hun nåede aldrig at blive formelt valgt, for kort efter blev hun fyret samtidig med kollegaen, der ville stille op som suppleant. Ligeledes blev suppleantens søster, som også havde deltaget aktivt i det faglige arbejde, fyret. ”Omstruktureringer” lød begrundelsen i opsigelsen.

- Det var som at få en spand kold vand i hovedet. Jeg tror helt sikkert, at jeg blev fyret, fordi jeg ville stille op som tillidsrepræsentant. Det var jo ikke hemmeligt. Vi talte fuldstændig åbent om det i flere måneder i kantinen, og når vi holdt pause. Alle vidste det, siger Simone Dahl, der har gjort rent på Kolding Sygehus i fem år og altid kun har fået ros fra ledelsen.

Påfaldende fyring

Forhandlingssekretær i 3F Privat Service, Hotel og Restauration, Marianne Henriksen, er også helt overbevist om, at Simone Dahl blev fyret, fordi hun var fagligt aktiv.

- Det er meget påfaldende, at ISS udpeger lige de tre fagligt aktive, når der er 99 rengøringsassistenter på sygehuset. Jeg er meget chokeret over, at sådan et stort firma tillader sig at forfølge fagligt aktive, siger Marianne Henriksen, der nu rejser en sag om organisationsforfølgelse og usaglig opsigelse.

Efterfølgende blev der valgt en anden tillidsrepræsentant, men det er, ifølge Marianne Henriksen, et plaster på såret.

- Det her giver jo uro i hele organisationen. Og fremover risikerer man, at ingen tør stille op, siger Marianne Henriksen.

ISS: Vi vidste det ikke

Men hos ISS er historien en helt anden. Ifølge Vicki Maria Aagaard Pedersen, der er Head of Employee Relations og Ombudsmand i ISS, kendte man nemlig ikke til det kommende valg af tillidsrepræsentant.

- I forbindelse med lukningen af en afdeling på Kolding Sygehus har vi tilpasset vores bemanding derefter. Konkret betyder det, at vi desværre har været nødt til at afskedige de tre berørte medarbejdere. Først da afskedigelserne er effektueret, får vi at vide, at to af disse medarbejdere havde tænkt sig at stille op som henholdsvis tillidsrepræsentant og suppleant, skriver Vicki Maria Aagaard Pedersen i en mail til Fagbladet.

Men det giver Marianne Henriksen ikke meget for.

- De ansatte talte åbent om valget af tillidsrepræsentant. Og mellemlederne, som besluttede hvem, der skulle opsiges, har nære familiemedlemmer blandt de ansatte. Derfor lyder det da helt usandsynligt, at de ikke har talt om, hvad der foregår på deres fælles arbejdsplads, siger hun.

I første omgang vil 3F indkalde til mæglingsmøde. Går det i hårdknude sendes sagen videre til henholdsvis Arbejdsretten og Afskedigelsesnævnet.

ISS fyrede i alt otte medarbejdere.