Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

TV2 er kommet i besiddelse af den aftaletekst, der onsdag nat blev indgået mellem arbejdstagere og arbejdsgivere på det regionale område.

Onsdag nat blev indgået en overenskomstaftale for op mod 40.000 regionalt ansatte.

Natten til onsdag skete der et gennembrud i overenskomstforhandlingerne.

En del af de ansatte i regionerne - med afgående FOA-formand Dennis Kristensen i spidsen - gik ud og gav håndslag på en ny overenskomstaftale for omkring 40.000 ud af de i alt 120.000 regionalt ansatte.

I aftalen kan lønmodtagerne i LO-forbundene se frem til en lønstigning over de næste tre år på 8,1 procent. Aftalen bekræfter desuden, at arbejdsgiverne ikke vil røre ved spisepausen. Det viser et tillæg til aftalen, som TV2 er kommet i besiddelse af.

Teksten var dog ikke nok til at tilfredsstille FTF-organisationerne med sygeplejerskerne i spidsen og Akademikerne, der organiserer lægerne.

Den hemmelige aftale, der altså vedlægges som et bilag til aftalen mellem de regionale arbejdsgivere og lønmodtagerne, lyder i uddrag således:

Parterne har drøftet spørgsmålet vedrørende pauser, og det bemærkes: 

RLTN (Regionernes Lønnings- og Takstnævn, red.) ikke mener, at spisepausen udgør et problem på det regionale arbejdsmarked.

Et samlet RLTN vil vejlede regionerne til at fortsætte den gode måde, spisepausen afvikles på i regionerne. Det, at medarbejderne har en spisepause og står til rådighed, understøtter en velfungerende drift. Dette er i sig selv en væsentlig begrundelse for den betalte spisepause.”

Aftale ikke god nok

Men aftalen var altså ikke nok for sygeplejerskerne og lægerne. Det slår formanden for Dansk Sygeplejeråd samt chefforhandleren for de regionalt ansatte, Grete Christensen, fast over for TV2 torsdag morgen.

Hun og Akademikerne ønskede spisepausen indføjet i overenskomsten. Arbejdsgiverne krævede - ifølge TV2’s oplysninger - 0,35 procent af lønsummen, men det afviste FTF-organisationerne og Akademikerne.

- Jeg tror, arbejdsgiverne stadig er interesserede i at lande en aftale om frokostpausen for både FTF’ere og Akademikerne, og jeg forventer, at hvis vi finder en løsning på det kommunale område, så kan både staten og regionerne se det smarte i en løsning også, siger Grete Christensen til TV2.

LO-organisationerne med FOA i spidsen var omvendt tilfredse med formuleringerne i aftalen - og skulle derfor ikke betale for at få aftalen ind som et sidedokument til overenskomsten.