Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

De besparelser på to procent, som erhvervsskolerne har været underlagt siden 2015, afskaffes fra næste år. Det har regeringen og Dansk Folkeparti netop aftalt.

Væk med to-procents-besparelserne på erhvervsuddannelserne allerede fra næste år, men dermed er problemerne ikke løst, lyder det fra 3F.
Arkiv / Billedbureuaet Scanpix

Allerede fra 2019 vinker man nu farvel til det omstridte sparekrav på to procent inden for erhvervsuddannelserne.

Det har regeringen netop aftalt med Dansk Folkeparti i forbindelse med forhandlingerne om finansloven, skriver finansminister Kristian Jensen på sin Twitter-profil.

Erhvervsskolerne - og andre institutioner i det offentlige - har siden 2015 skullet spare to procent årligt på grund af det såkaldte omprioriteringsbidrag, som Lars Løkke Rasmussens Venstre-regering dengang opfandt.

Da regeringen fremlagde sit udspil for finansloven 2019 i august, var den da også parat til at fortsætte to-procents-nedskæringerne helt frem til 2022.

Men siden er kritikken haglet ned over de planer - erhvervsskoler og arbejdsmarkedets parter har ført an. Og såvel oppositionen som Dansk Folkeparti meldte også hurtigt ud, at man gerne ville have udfasningen i gang allerede fra 2019.

En klog beslutning, men...

I 3F kalder forbundssekretær Søren Heisel derfor dagens beslutning for “klog”.

- Der har alt for længe været usikkerhed om skolernes økonomi, og det har ikke gjort det lettere at tiltrække især de unge til erhvervsuddannelserne. En sund og bæredygtig økonomi er en forudsætning for et geografisk og fagligt forsvarligt udbud af erhvervsuddannelser, siger Søren Heisel.

Han understreger dog, at træerne langt fra vokser ind i himlen for erhvervsskolerne, blot fordi man fjerner omprioriteringsbidraget allerede fra næste år:

- Vi står stadig og mangler cirka 70.000 faglærte i 2025. Den udfordring løses ikke bare ved, at de massive forringelser, som skolerne stod overfor, nu er fjernet. Det er et langt sejt træk at få vendt udviklingen, så de unge i større tal søger mod erhvervsuddannelserne, siger Søren Heisel.

Forhandlinger kan nu fortsætte

Også erhvervsorganisationen Dansk Erhverv er glad for, at der nu er “ro om erhvervsuddannelsernes økonomi i de kommende år”. Det er der brug for, udtaler uddannelsespolitisk chef, Claus Rosenkrands Olsen. Men han advarer også om, at finansieringen tages fra egne rækker:

- Det er afgørende for den fortsatte udvikling af erhvervsuddannelserne, at omprioriteringsbidraget ikke finansieres ved at sløjfe mange af de gode initiativer i regeringens udspil [om styrkede erhvervsuddannelser, red.]. At det altså ikke sker på bekostning af det, der skal fremtidssikre uddannelserne, siger Claus Rosenkrands Olsen.

Midt i september kom regeringen med et udspil om at styrke erhvervsuddannelserne. To milliarder kroner skulle over de næste fire år skydes ind i hele erhvervsuddannelsesområdet, foreslog regeringen dengang.

Siden har der været politiske forhandlinger om udspillet. Men en afklaring af økonomien har netop været en udfordring - blandt andet på grund af det omstridte omprioriteringsbidrag.

- Nu kan forhandlingerne forhåbentlig komme videre ad et spor, så der rent faktisk er tale om et løft af erhvervsuddannelserne, og ikke at hunden skal spise sin egen hale, siger Søren Heisel fra 3F.