Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).

I stedet for at sende 20 ansatte på arbejdsfordeling, har ledelsen i antenneproducentvirksomheden Cobham Satcom besluttet at sende dem på kursus med fuld løn. Og det til stor glæde for de ansatte.

Cobham Satcom er en international kommunikationsvirksomhed, som producerer antenner til for eksempel skibe.
Cobham Satcom

Solveig Sæderup er lige kommet tilbage i produktionen efter en uges kursus i engelsk.

Fem timer om dagen modtog hun og 10 kolleger undervisning i basis-engelsk, som de kan bruge på deres internationale arbejdsplads. Det er nemlig et vigtigt sprog at kunne, da der bliver talt engelsk i dagligdagen.

- Vi har fået fuld løn for fem timers undervisning. Det er jo lykken, siger Solveig Sæderup, som de sidste 10 år har produceret skibsantenner for virksomheden.

Det var ellers tæt på, at Solveig og hendes kolleger i Cobham Satcoms produktion blev sendt på arbejdsfordeling i stedet for efteruddannelse, hvilket havde været både nemmere og billigere for virksomheden.  

En virksomhed kan sende sine ansatte på arbejdsfordeling i nedgangstider. Det betyder, at medarbejderne i den periode ikke er fuldt beskæftiget, men arbejder nogle dage og får løn fra virksomheden for disse dage, mens de går ledige de andre dage.

Produktionen skulle begrænses

Solveig Sæderup og hendes 21 kolleger producerer for tiden mere, end der bliver solgt, hvilket har resulteret i et propfyldt lager i antenneproducentens fabrik i Pandrup, Nordjylland. Ledelsen i Cobham meddelte fabrikschefen, at produktionen skulle begrænses for at få lageret ned.

Virksomheden kunne have valgt at sende Solveig Sæderup og hendes kolleger på arbejdsfordeling, men ifølge fabrikschef i Cobham, Carsten Engen, ville det hverken gavne medarbejderne eller virksomheden. 

- Det var den bedste løsning for os, fordi vi bibeholder medarbejderne i virksomheden. Vi har nogle dygtige medarbejdere, som vi ikke kan risikere at miste. Men vores største bekymring var, hvad vi ville udsætte vores medarbejdere for. Vi kunne se en rigtig stor fordel for vores medarbejdere i at sende dem på kursus frem for på arbejdsfordeling, siger Carsten Engen. 

De ansatte i produktionen er taknemmelige for, at beslutningen faldt på uddannelse. 

- Vi er rigtig glade for, at vi ikke kom på fordeling, men vi havde ikke set den komme, at vi skulle på efteruddannelse. Det er jo helt fantastisk, siger Solveig Sæderup, der har været ansat i produktionen i 21 år.

Fra arbejdsfordeling til efteruddannelse 

De 22 ansatte er på efteruddannelse i fire uger, hvor de på skift er på kursus en uge ad gangen, således at produktionen trods alt ikke går helt i stå. 

På den måde ender virksomheden ikke med i sidste ende at mangle ansatte, og medarbejderne slipper for et usikkert forløb, hvor de ikke kan vide, om de er købt eller solgt.

Det er også af den grund, at virksomheden har valgt at betale fuld løn under uddannelsesforløbet. Medarbejderne modtager ellers i princippet statens voksenuddannelsesstøtte (SVU) under uddannelse, men virksomheden har valgt at supplere op, så medarbejderne ikke mærker en ændring på den front. 

- Vi forsøger at tage os af vores medarbejdere så godt som muligt. Vi vil gerne ofre det her på dem, og vi vil gerne gøre dem endnu bedre. Det er vigtigt at holde på vores gode medarbejdere, som vi har behov for allerede igen i november, siger fabrikschef Carsten Engen. 

1. oktober startede det første hold på et engelskkursus, som blev afholdt af AOF Hjørring i trygge rammer på deres arbejdsplads.

Hvis alt går efter planen, og lageret bliver tømt for produkter, kan Solveig Sæderup og hendes kolleger komme tilbage på fuld tid om fire uger. Solveig Sæderup er dog ikke i tvivl om, at hvis muligheden byder sig, og hun igen bliver tilbudt at komme på kursus, har hun ikke tænkt sig at sige nej. 

- Vi har talt om, at vi godt kunne tænke os noget mere, så vi kan fortsætte - især med det engelske, siger hun.