Gå til hovedindhold

De 26 nye EU-kommissærer blev i dag præsenteret. Nicolas Schmit fra Luxembourg skal være ny beskæftigelseskommissær. Danske Margrethe Vestager bliver kommissær for digitalisering og konkurrence.

Den nye formand for EU-Kommissionen, Ursula van der Leyen, præsenterede i dag sit nye hold af kommissærer ved et pressemøde i Bruxelles.
Yves Herman/Reuters/Ritzau Scanpix

Hvis der er én ting, man med sikkerhed kan sige om den nye beskæftigelseskommissær, er det, at han er særdeles godt inde i stoffet.

65-årige Nicolas Schmit fra Luxembourg har været arbejds-, beskæftigelses- og immigrationsminister i ni år og har i længere tid drømt om at blive kommissær for netop denne portefølje.

Schmit er en af de 26 kommissærer som EU-kommissionsformand Ursula von der Leyen udnævnte tirsdag. Han aflyser belgiske Marianne Thyssen 1. november og skal foreslå kommende EU-lovgivning om dagpenge, mindsteløn og sociale forhold.

Socialt hjerte

Men hvem er den nye kommissær fra EU’s miniputland?

Få har hørt om ham her i landet, til gengæld er han særdeles kendt i Bruxelles og omegn som sit lands repræsentant i den belgiske hovedstad i seks år. Han har også et udmærket forhold til den europæiske fagbevægelse.

Nicolas Schmit (S&D)
Nicolas Schmit (S&D)

Kilder med kendskab til den nye kommissær roser ham fra hans “sociale hjerte”, og at han er inde i paragrafferne:

- Han kender alle knasterne, ved hvor alle problemerne er, lyder skudsmålet.

En typisk mellemeuropæer

Både danske medlemmer af EU-parlamentet, ministre og fagbevægelsen bruger en del krudt på at fortælle resten af EU om den særlige måde, vi gør tingene på her i landet. Altså hvor arbejdsgivere og fagforbund ofte selv regulerer arbejdsmarkedet gennem overenskomster, som alternativ til lovgivning.

Her kan der kommer udfordringer med den nye kommissær: 

- Som en typisk mellemeuropæer kender han ikke den danske model særlig godt. Man kan godt være lidt nervøs for, at han vil regulere (lovgive, red.) sig ud af det hele, siger en Bruxelles-kilde med tæt kendskab til ham.

Det kan for eksempel komme til at ske, når det kommer til et aktuelt forslag om at indføre mindsteløn i Europa. På den ene side har Nicolas Schmit fået som opdrag at gøre dette af kommissionsformand Ursula van der Leyen. På den anden side lægger hun op til, at det kan ske med respekt for kollektive overenskomster.

Respekt for nationale arbejdsmarkeder

3F vil holde et vågent øje med den nye kommissær:

- Det er min helt klare forventning, at den nye beskæftigelseskommissær vil respektere vores danske model. Vi vil naturligvis gerne bidrage til bedre vilkår for de mest udsatte europæiske lønmodtagere, men det skal være i respekt for forskellene på de nationale arbejdsmarkeder. Det er ikke mindst vigtigt med forslaget om en europæisk mindsteløn, siger Tina Christensen, næstformand for 3F.

Vestager ledende næstformand

Den nye Kommission får otte næstformænd, hvoraf tre af dem får titlen af at være ledende næstformænd. En af disse er danske Margrethe Vestager, der skal stå i spisen den digitale dagsorden i Europa. Hun fortsætter samtidig som konkurrencekommissær.

Rumænske Rovana Plumb (S&D) skal være transportkommissær og får dermed ansvaret for at bekæmpe social dumping på landevejene.

Kommissærerne skal nu gennem høringer i EU-Parlamentet, før de er endeligt godkendt. Den nye kommission skal træde til 1. november.

 

Se alle de nye kommissærer her:

Grafik: Pressefoto/EU-Parlamentet/EU-Kommissionen/Altinget.dk