Gå til hovedindhold

Hvis Storbritannien bryder helt med EU, vil det betyde, at man ikke længere kan tage danske dagpenge med til Storbritannien.

- Det er en noget uoverskuelig og kaotisk situation, hvis det bliver et såkaldt hårdt Brexit, siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V).
arkiv Ritzau Scanpix

Hvis ikke den britiske regering får en aftale på plads om en “blød” udtræden af EU inden 29. marts, så vil det være slut med at tage dagpenge og sygedagpenge med fra Danmark til Storbritannien.

Det er konsekvensen af en overgangsordning, som den danske regering er klar til at sætte i kraft dagen efter et eventuelt hårdt “Brexit”.

Overgangsordningen - en lov, der skal gælde midlertidigt - vil blandt andet ramme offentlige ydelser ud af Danmark, mens herboende briter og borgere, der vender hjem fra Storbritannien, stort set ikke kommer til at mærke nogen forskel, oplyser Beskæftigelsesministeriet.

Får man allerede sygedagpenge og opholder sig i Storbritannien, kan man dog fortsætte på ydelsen “i den gangværende sygefraværsperiode,” lyder det.

Der vil blive grænser

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V):

- Det er en noget uoverskuelig og kaotisk situation, hvis det bliver et såkaldt hårdt Brexit. Det ændrer ikke på, at vi bliver nødt til at forberede os på, hvad der vil ske med briter i Danmark og danskere i Storbritannien. Her ønsker regeringen, at borgerne skal berøres mindst muligt, forklarer Troels Lund Poulsen.

- Når det kommer til udbetaling af danske ydelser til borgere i Storbritannien, mener regeringen, at der bør være grænser for, hvilke ydelser man fra dansk side ensidigt viderefører. Vi foreslår med overgangsordningen at videreføre muligheden for at få udbetalt pension og efterløn, siger ministeren og fortsætter:

- Men når Storbritannien ikke længere er et EU-land, og der derfor ikke er nogen fri bevægelighed, giver det ikke mening, at man skal kunne tage danske dagpenge med til Storbritannien. Efter udtrædelsesdatoen stopper det nuværende myndighedssamarbejde med Storbritannien også, og derfor vil danske myndigheder ikke længere kunne kontrollere, om de pågældende personer har ret til ydelsen, siger Troels Lund Poulsen.

Han tilføjer, at man i dag kan tage dagpenge med ud af landet i tre måneder:

- Så det er jo altså ikke en kæmpe forskel for de personer, det drejer sig om, siger han.

- Men det er klart, at britisk udtræden af EU får konsekvenser. Briter, der kommer til Danmark efter Storbritanniens udtræden, vil være tredjelandsborgere og skulle følge de regler, der gælder for tredjelandsborgere, siger ministeren.

Verner Sand Kirk, direktør i Danske A-kasser, kalder det “lidt trist”, at der nu kan blive lukket for dagpenge til Storbritannien.

- Det er jo en ganske fornuftig ordning, hvor man kan rejse ud med dagpenge i en periode, mens man forsøger at finde et job. En ordning, som en del har benyttet sig af, og som vi er tilhængere af, så længe den ikke bliver overdoseret, siger Verner Sand Kirk med henvisning til, at EU ønsker at øge perioden til seks måneder.

- Det vil være ærgerligt, hvis det for fremtiden ikke vil omfatte Storbritannien, men vi kan jo desværre hverken gøre fra eller til, siger han.

Opholdskrav og Brexit

Regeringens planlagte overgangsordning vil samtidig løse et andet problem: I forbindelse med indførelsen af et opholdskrav i dagpengesystemet, som betyder, at man fra 2021 skal have boet i Danmark eller et EU-land i mindst syv år ud af de seneste 12 år, kunne det give problemer, når Storbritannien forlader EU og derefter skal regnes for et “tredjeland”.
Derfor var det frygtet, at danskere kunne blive tvunget til at rejse hjem for at være sikre på at have ret til dagpenge.

Men beskæftigelsesministeren siger nu til Fagbladet 3F, at løsningen kommer med overgangsordningen:

- Alle danskere og EU-borgere, der er rejst til Storbritannien, mens det var et EU-land, og vender tilbage til Danmark efter 29. marts, vil ikke mærke forskel og har ret til at få medregnet forsikrings-, bopæls- og beskæftigelsesperioder fra Storbritannien, siger han.

Overgangsreglerne - som vil gælde, indtil der kommer permanente regler - vil også gælde andre områder. 

Regeringen har netop udsendt retningslinjer for en lang række områder fra flere ministerier. Du kan læse mere her og også her.