Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Et selskab nægter udbetaling for kritisk sygdom, fordi symptomer er opstået tidligt, og et andet, fordi diagnosen er stillet sent. Urimelige krav, mener Scleroseforeningen.

Det hjælper ikke kvinden i forhold til pensionsordningen, at hun havde haft symptomer, der kunne være sklerose, mens forsikringen var i kraft. Pensionsselskabet ser kun på, hvornår diagnosen endegyldigt stilles.
FOTO: Billedbureauet Colourbox (Arkiv)

En kvinde med sklerose er havnet mellem to stole i forbindelse med sin sygdom. Hun får ingen penge for kritisk sygdom. Heller ikke, selvom hun faktisk havde hele to ordninger.

Kvinden har forsøgt at klage, men Ankenævnet for Forsikring har netop godkendt de to forsikringsselskabers afslag.

Dissemineret sklerose kaldes også multipel sklerose

Kvinden tegnede en pensionsordning på sit arbejde i 2009, som rummede en dækning vedrørende kritisk sygdom. Hun mærkede føleforstyrrelser i 2011. Lægerne sagde, at det kunne være sklerose, men at det også kunne være en anden tilstand.

I 2012 forlod hun arbejdspladsen, inden diagnosen sklerose var endeligt stillet. Derfor vil pensionsselskabet ikke udbetale pengene. I deres betingelser er diagnosetidspunktet eneafgørende.

Symptomer før hun tegnede forsikring

Næsten samtidig tegnede kvinden gennem sin fagforening en anden forsikring mod kritisk sygdom. Her er kravet for udbetaling, at sygdommen skal opstå, efter dækningen er trådt kraft. Først i 2015 afgjorde lægerne endegyldigt, at der var tale om sklerose.

Men kvinden havde haft symptomer, før hun tegnede forsikring hos fagforeningen. Derfor får hun også afslag her.

- Man risikerer at gå glip af erstatning, hvis man frivilligt eller tvunget skifter fra et selskab til et andet selskab og samtidig får en forsikringsskade, siger kontorchef Carsten Sennels fra Ankenævnet for Forsikring.

Kvinden, hendes arbejdsplads og hendes fagforening er holdt anonyme i ankenævnets omtale af sagerne.

Forsikringsselskaber stoler ikke på lægernes diagnoser

Ledende socialrådgiver Nadia Buchard fra Scleroseforeningen hører jævnligt om syge, som kommer i problemer.

- Det skyldes, at mange forsikringsselskaber ikke bare accepterer en læges afgørelse om, at en person er ramt af sklerose. De forlanger, at der skal være udført bestemte undersøgelser. De kræver også, at der skal have været bestemte symptomer, fortæller Nadia Buchard.

Hun mener, at forsikringsselskaberne ikke er fulgt med den medicinske udvikling.

- Hvis en speciallæge skriver under på, at det er sklerose, så skal det være nok, mener Nadia Buchard.

Afslag på kritisk sygdom-forsikring