Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Skat jagter moms- og skattesnydere i en koordineret indsats mod social dumping. Siden 2012 er der alene i byggebranchen opdaget uregelmæssigheder for 514 millioner kroner.

Myndighedernes fællesindsats mod social dumping begyndte i 2012. Alene i byggebranchen er der afsløret skatterod for over en halv milliard. Foto: Skat

Onsdag i denne uge gennemførte Skat årets tredje koordinerede aktion mod social dumping sammen med politiet og Arbejdstilsynet, og i alt 55 virksomheder fik besøg af myndighederne.

Heriblandt 15 nøje udvalgte firmaer på byggepladser i Herning og Holbæk, som blev kontrolleret for manglende betaling af skat og moms og brug af illegal arbejdskraft.

Hos ni af byggefirmaerne gav kontrolbesøget pote, og de bliver nu kigget nærmere efter i sømmene.

Aktionen er den seneste i myndighedernes indsats mod social dumping, der begyndte i 2012, og alene i bygge- og anlægsbranchen har man nu opdaget skatterod for over en halv milliard kroner.

Det viser de nyeste tal fra den fælles myndighedsindsats for ordnede forhold.

Særligt udenlandske virksomheder 

Her kan man se, at der siden 2012 er foretaget 5.686 kontroller i byggeriet, som er resulteret i reguleringer for i alt 514 millioner kroner.

Det er særligt udenlandske virksomheder og arbejdere, der tegner sig for den moms- og skattesnyd, som Skat opdager, og ifølge underdirektør i Skat, Johnny Schaadt Hansen, er byggeriet den mest udsatte branche.

- Branchen er kendetegnet ved at beskæftige mange udenlandske virksomheder, ligesom en del danske virksomheder har udenlandsk arbejdskraft ansat. Derfor er det kun naturligt, at området har vores bevågenhed, når det kommer til social dumping. Og tallene viser, at vi har fat det rigtige sted, siger han til Fagbladet 3F.

Mest snyd i byggebranchen

Skat opererer med forskellige tal, når de opgør effekten af deres indsats mod social dumping.

De såkaldte reguleringer, der i byggeriet nu er rundet en halv milliard kroner, er et udtryk for, hvor stort et beløb Skat laver forhøjelser for i virksomheders og lønmodtageres skatteforhold. 

Det beløb, som Skat derefter kræver indbetalt til statskassen, er det såkaldte nettoprovenu.

Skat har ikke noget overblik over, hvor stort nettoprovenuet er i de enkelte brancher. Ifølge Fagbladet 3F’s oplysninger er det dog omkring halvdelen af det samlede årlige nettoprovenu, der stammer fra byggebranchen.

Det vil sige, at op mod halvdelen af de penge, der kræves indbetalt som følge af social dumping på tværs af brancher, stammer fra byggeriet.

Formand for Byggegruppen i 3F, Kim Lind Larsen, ser derfor et behov for, at der sættes endnu hårdere ind mod moms- og skattesvindlere i byggebranchen.

- Det er selvfølgelig positivt, at Skat lykkes med at få nogle af de penge tilbage, som der snydes for. Men tallene fortæller også, at der kan gøres langt mere, siger han.

Indsats mod social dumping nedprioriteres

- Samtidig bliver der sparet på myndighedernes indsats mod social dumping, og det er uforståeligt, når man ser på de her store beløb, fortsætter Kim Lind Larsen med henvisning til regeringens nedprioritering af kampen mod social dumping.

Selvom antallet af udlændinge, der arbejder i Danmark, bliver ved med at stige, så har regeringen og Dansk Folkeparti nemlig afsat færre penge til at bekæmpe social dumping i finansloven for 2018.

Mens der sidste år var afsat 129 millioner kroner til at bekæmpe lønsvindel og skattesnyd hos især udenlandske virksomheder, så er beløbet skåret ned til 118 millioner kroner i år, og i 2019 er det nede på 112 millioner kroner.

Flugt fra arbejdspladsen og forældede arbejdsmetoder

At dømme ud fra den seneste rapport fra myndighedernes fællesindsats for ordnede forhold er der ellers nok at komme efter.

Ud over de store beløb, som der snydes for, kan man her læse, at mere end 100 personer sidste år tog flugten fra deres arbejdsplads, da Arbejdstilsynet kom på kontrolbesøg.

Arbejdstilsynet oplever også, at der på byggepladser, hvor udenlandske virksomheder opererer, er en tendens til, at der anvendes forældede og fysisk krævende arbejdsmetoder, og at udenlandsk arbejdskraft arbejder under kummerlige forhold uden velfærdsforanstaltninger som spiseplads og toilet- og badefaciliteter.