Gå til hovedindhold
FOTO: Polfoto

Håndværkerfradrag virker dårligt mod sort arbejde, siger eksperter. Venstre holder fast i, at ordning gør sort arbejde hvidt.

Boligjobordningen giver ikke mindre sort arbejde.

Så markant er meldingen fra danske forskere, der har undersøgt sort arbejde og fradraget for håndværksarbejde.

Boligjobordningen løber indtil videre ind til udgangen af 2017, men ifølge eksperterne er det ikke udsigten til mindre sort arbejde, der skal få politikerne til føre den videre.

- Vi kan ikke se nogen effekt af Boligjobordningen på mængden af sort arbejde. Enten er der ingen effekt eller også er den lille, siger Camilla Hvidtfeld, sociolog og forfatter til flere undersøgelser om sort arbejde ved Rockwool Fondens Forskningsenhed til Avisen.dk

Analysefirmaet Damvad undersøgte i 2015 Boligjobordningens effekter. Rapporten kommer også frem til, at håndværkerfradraget næsten ikke begrænser sort arbejde i byggebranchen.

- Vi fandt ud af, at Boligjobordningen har haft en begrænset effekt på omfanget af sort arbejde. Kun cirka fem procent af det håndværker- og husarbejde, som der er opnået fradrag for, ville være blevet udført, hvis der ikke var en Boligjobordning, siger Asbjørn Boye Knudsen, partner i Damvad til Avisen.dk.

Den danske Boligjobordning blev indført i 2011, hvor de to Venstreministre Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen fastslog, at ordningen skulle begrænse sort arbejde og stimulere byggebranchen. Lars Løkke Rasmussen sagde før folketingsvalget i 2015 også, at ordningen har "gjort sort arbejde til hvidt".

Venstres skatteordfører Louise Schack Elholm hævder, at rapporterne om sort arbejde ikke fanger det sande billede af virkeligheden, for både håndværksmestre og boligejere vil ikke fortælle sandheden, når man spørger dem om, hvorvidt de køber eller sælger sort arbejde.

- Du får ikke et retvisende svar, når man spørger folk om sort arbejde, så man skal finde en anden måde at måle mængden af sort arbejde for at få et retvisende billede. Jeg talte med nogle håndværksmestre, der var gået nedenom og hjem, da Boligjobordningen ophørte (ved udgangen af 2014, red.), så jeg oplever, at Boligjobordningen har en betydning for at gøre sort arbejde til hvidt, siger Louise Schack Elholm til Avisen.dk

Når Boligjobordningen senere år skal genforhandles i Folketinget, bliver det med et blik til Sverige og Norge. I regeringsgrundlaget står der, at man vil inddrage erfaringer fra andre lande, når man tager stilling til, om man vil videreføre Boligjobordningen, og hvordan den skal se ud i fremtiden.

Men i både Norge og Sverige, hvor der har været lignende ordninger, ser man skeptisk på effekten af et håndværkertilskud til at fjerne sort arbejde.

http://www.avisen.dk/nytteloes-skatterabat-mod-sort-arbejde_438395.aspx?...