Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Trods indblanding i 13 konkursfirmaer, milliongæld til Skat og adskillige retssager på vej kradser konkurs-kongen Leif Johansen ulovligt moms ind i en ny blomsterbutik - uden at Skat griber ind.

Fagbladet 3F og TV2 har i samarbejde afsløret, hvordan Leif Johansen, indehaver af blomsterbutikken Madam Grøn, ulovligt opkræver moms. Her ses Leif Johansen til højre og TV2's journalist til venstre.

På mors dag sendte blomsterforretningen Madam Grøn tre vogne på gaden for at nå ud med buketter til hele Trekantområdet. Leif Johansen, ejeren, knoklede hele dagen med at pakke blomsterne ind.

Umiddelbart endnu en iværksættersucces i Produktionsdanmark, som ifølge kvitteringen også skæpper i statskassen med 25 procent af prisen i moms. Der er bare et men. Madam Grøn i Kolding må ikke sælge varer med moms.

Skat nægter at give blomsterforretningen et momsnummer, før virksomheden stiller med en stor pose penge i sikkerhed. Den slags garantier kræver skattevæsenet, når ejeren tidligere har kostet staten penge.

Brugte Skat som kassekredit

Det har Leif Johansen. I forbindelse med vognmandseventyret Dantrans Danmark anvendte han “Skat som en kassekredit i en længere periode,” skriver kuratoren i redegørelsen til de mennesker, virksomheden skylder penge.

Da Blomsterhuset Kolding, som Leif Johansen ejede, gik konkurs, skrev kurator, at “manglende afregning af A-skatter, moms mv.” var én af årsagerne. Hvor meget Leif Johansen har kostet statskassen har ikke været muligt at gøre op. Men et overslag fra de sidste fem virksomheder viser, at Skat har mindst 4,5 millioner kroner til gode. Lægges krav fra tidligere ansatte og andre virksomheder oveni, løber den samlede regning op i over 20 millioner.

Særlig aftale med Skat

Den “groft uforsvarlige virksomhedsdrift” - som Leif Johansens opførsel hedder på advokatsprog - har fået ham dømt til konkurskarantæne i skifteretten i Kolding. Sagen er anket til landsretten.

Selv fastholder Leif Johansen, at han har en særlig aftale med Skat og skal lægge moms på sine varer.

- Jeg har pligt til at opkræve moms, siger han til Fagbladet 3F.

Ifølge SKATs registre er Madam Grøn ikke momsregistreret. SKAT må ikke kommentere på enkelte virksomheder, men firmaer uden momsregistrering må ikke opkræve moms, siger Jim Sørensen, direktør for Indsats i SKAT og fortsætter:

- Men det er klart, at ligesom Politiet ved, at der kører folk rundt på landevejene uden kørekort, så ved vi også, at nogen snyder med skat og moms.

Klokkerne burde ringe hos Skat

Fagbladet 3F har bedt Leif Johansen fremlægge dokumentation for særaftalen med Skat. Det har han lovet, men intet er sket siden.

Uden at kende nærmere til forholdene omkring Leif Johansens selskaber, siger advokat og lektor i skatteret på Aarhus Universitet, Torben Bagge, at uregistrerede virksomheder ikke må opkræve moms:

- Det er ulovligt og kan være strafbart, når en ikke-registreret virksomhed kræver moms.

Af samme grund mener han, at klokkerne burde ringe hos Skat:

- Hvis en virksomhedsejer, som tidligere har stiftet stor gæld til staten, driver en større forretning uden momsregistrering, så bør Skat undersøge forholdene.