Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Skat sendte regninger for flere hundrede tusinde kroner til en hjemløs mand, mens han levede på gaden uden kontanthjælp. Nu forlanger Landsskatteretten, at der skal ses på hans sag igen.

SKAT udstedte også 130 dagbøder til manden, fordi han ikke afleverede selvangivelse. De blev dog senere trukket tilbage.
FOTO: Arkiv / Sofie Mathiassen / Billedbureauet Ritzau/Scanpix

I over fem år levede en mand på gaden uden arbejdsindkomst eller kontanthjælp. Han var syg og registreret ”forsvundet”. Alligevel udstedte Skat den ene årsopgørelse efter den anden.

I dag er manden på vej tilbage til et normalt liv. Men Skat har nægtet at se på hans sag igen. Dermed risikerede han at begynde en ny tilværelse med en stor skattegæld.

Det har Landsskatteretten ændret på i en ny afgørelse. Den pålægger Skat at genoptage mandens sag, og det glæder advokat Line Barfod.

- Landsskatteretten siger til Skat, at når der findes en kattelem i reglerne, så skal de også bruge den. De kan ikke bare firkantet sige, at sagen ikke falder ind under bestemte kategorier. De skal foretage en konkret vurdering, siger Line Barfod.

Broderens revisor hjælper manden

Skat har i alt sendt seks årsopgørelser til manden. Han er sat i skat af samlet næsten en million kroner. Det betyder, at hans totale restskat er cirka 400.000 kroner plus et stort beløb i renter.

På et tidspunkt blev hans mor syg. Det lykkedes da familien at få kontakt med ham igen. Nu har hans brors revisor hjulpet ham med at føre sag.

- Det er de færreste socialt udsatte, der har den chance for at få rådgivning. Men det er en god afgørelse. Den sender et klart signal til Skat, siger Line Barfod.

Muligheder for eftergivelse af gæld

Mange socialt udsatte har problemer med gæld. Det har Line Barfod undersøgt i en rapport, hun har udarbejdet for Rådet for Socialt Udsatte.

- Der findes faktisk nogle muligheder for at eftergive gæld til Skat og andre instanser i det offentlige. De er bare ikke særligt kendte. En undersøgelse har for eksempel vist, at mange unge tror, man kommer i fængsel, når man ikke betaler.

- Hvis man havner i bundløs gæld, så lad være at betale af på den. Sørg i stedet for at få betalt de løbende udgifter til husleje, elektricitet, fagforening og så videre, så du ikke ryger på gaden, opfordrer Line Barfod.

Hun mener, der er brug for en oplysningskampagne om reglerne om eftergivelse af offentlig gæld. Desuden er der brug for lignende regler om gæld til private virksomheder.

Mulige veje ud af gæld og økonomiske problemer

Begrundelsen for afgørelsen

Landsskatteretten giver i den aktuelle sag Skat ret i, at de almindelige tidsfrister for at se på årsopgørelserne er overskredet. Men hvis der findes ”særlige omstændigheder”, kan det godt ske alligevel. Og det er er der i denne sag, fastslår Landsskatteretten.

Blandt andet er det en særlig omstændighed, at manden har været syg og levet på gaden. Det er uvist, hvad Skat nu beslutter om mandens årsopgørelser. Om de for eksempel sætter ham til nul kroner i indkomst for de pågældende år.

Omtalen af afgørelsen er anonymiseret. Det har derfor ikke været muligt for Fagbladet 3F at kontakte den involverede revisor.

Skatteministeriet overvejer i øjeblikket, om afgørelsen skal ankes. Derudover har hverken Skat eller ministeriet nogen kommentarer. De siger, det er en personsag, og at de har tavshedspligt.