Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Ibis Tas fik nyt selskab, selvom han var tiltalt for støtte til terrorister og netop var gået konkurs med millioner i skattegæld.

Tidligere direktør i VNL, Ibis Tas, foran sit hus i Sverige.
FOTO: Foto: Joachim Rode

Undlader du at betale penge til dine ansatte og SKAT, er det en god forretning at køre varer ud til danske forbrugere.

Men det er knap så sjovt for chaufførerne. Det fandt Mikhael ud af, da han i maj 2014 begyndte at køre pakker for transportfirmaet VNL A/S, som Ibis Tas var direktør for.

Han fortæller, at han ofte mødte ind klokken fire om morgenen og først stillede bilen, når solen var gået ned. 

- Jeg fik aldrig betaling for overarbejde, og jeg så heller ikke skyggen af feriepenge eller pension, siger Mikhael.

Afslappet forhold til SKAT

Men ikke kun Mikhael tabte penge på kurerfirmaet.

Allerede i virksomhedens første år var der problemer med at indberette moms og skat, og det afslappede forhold til skattevæsenet fortsatte i 2016.

Her gik virksomheden konkurs med en gæld på i alt 9,5 millioner til ansatte, samarbejdspartnere og i særdeleshed SKAT.

I redegørelsen fra advokaten, der har behandlet konkursboet, står, at virksomheden har undladt at betale 5,2 millioner kroner i skat og moms.

For Mikhael havde konkursen også konsekvenser. Han mistede tre måneders løn, næsten 100.000 kroner, hvor dele efterfølgende blev dækket af Lønmodtagernes Garantifond.

Direktør i millionkonkurs

For VNL A/S direktør Ibis Tas var konkursen ikke en ny situation.

Kun tre år forinden var han gået ned med en anden kurervirksomhed, ZAP Distribution ApS. Her efterlod han sig en gæld i omegnen af 30 millioner kroner.

Det har ikke været muligt at opgøre præcis, hvor mange penge ZAP Distribution skyldte SKAT, da konkurssagen mod firmaet stadig er i gang.

Men kilder fortæller til Fagbladet 3F, at SKATs krav udgør en betydelig del af de mange millioner.

Selv fastholder Ibis Tas, at alt er foregået efter reglerne.

- ZAP var en strålende forretning, og alle har fået de penge, de skulle, siger Ibis Tas.

Vognmandens tidligere ansatte er ikke helt enige. Tidligere ZAP-chauffører har indgivet et krav på i alt seks millioner lønkroner mod deres forhenværende arbejdsgiver.

Dømt for at støtte terror

Mens Ibis Tas var direktør for Zap Distribution og VNL, var han også tiltalt for at støtte den kurdiske organisation PKK, der står på EU’s terrorliste.

Ibis Tas afviste dengang alle anklager, men blev i 2016 idømt fem års betinget fængsel og et halvt års betinget udvisning af Danmark for at have sendt 29 millioner kroner afsted til den kurdiske tv-station ROJ TV.

Alle gået konkurs

Oven i de mange penge, som VNL’s konkurs kostede SKAT, kommer også en millionregning fra fem andre selskaber, som VNL brugte til at køre pakker ud.

De er i dag alle gået konkurs med en gæld på minimum 6,5 millioner kroner, hvor over halvdelen er SKATs penge.

Mikhael nåede at være ansat i alle fem selskaber i løbet af sin tid som chauffør. Efter eget udsagn mødte han dog aldrig de mennesker, der på papiret var hans chefer.

- Engang i mellem fik jeg en kontrakt i hånden, som jeg skulle skrive under på. Men jeg kørte altid for VNL, siger Mikhael. 

Mikhaels kollega Flavian Vargas var også ansat hos en af underleverandørerne. Da firmaet gik konkurs, manglede han knap en kvart million kroner i løn.

- Når jeg spurgte om lønnen, fik jeg altid at vide, at den lige var forsinket lidt. Men jeg så aldrig noget til pengene, siger Flavian Vargas, der efterfølgende har fået udbetalt 232.000 kroner af Lønmodtagernes Garantifond.

Ibis Tas afviser at have haft noget med driften af disse virksomheder at gøre.

Mikhael er et opdigtet navn, da chaufføren ønsker at være anonym. Mikhaels rigtige navn er redaktionen bekendt.