Gå til hovedindhold
Mindst 1.000 tidligere Uber-chauffører får i næste uge afklaret, om de står over for en straffesag og en bøde for ulovlig taxikørsel.
FOTO: Joachim Rode

Skat forsøger nu at skaffe oplysninger på de danske Uber-chaufførers indtægter fra 2016 og 2017 fra Holland. Det kan udløse flere store skattesmæk og muligvis fængselsstraffe, vurderer skatteekspert.

Uber lukkede for sin taxikørsel i Danmark i april i år, men de godt 2.000 danske chauffører kan stadig se frem til en ordentlig omgang skattesmæk og måske endda fængselsstraffe for deres ulovlige piratkørsel.

I hvert fald hvis det går, som de danske skattemyndigheder håber.

For nylig bad Skat nemlig de hollandske skattemyndigheder om alle oplysninger de har på danske Uber-chauffører.

- Skat har i oktober 2017 sendt en forespørgsel til de hollandske skattemyndigheder vedrørende oplysninger for 2016 og 2017, idet de foreløbige resultater fra vores kontroller for 2014 og 2015 giver os anledning til af følge op, siger Per Jacobsen, underdirektør i Skat til Fagbladet 3F.

- Skat har endnu ikke modtaget svar på denne forespørgsel, hvorfor det ikke er afklaret, i hvilket omfang de hollandske skattemyndigheder har opdaterede oplysninger, de kan dele med Danmark, forklarer han.

Dermed går Skat efter at indkræve beløb i millionstørrelsen fra de danske chauffører i skattereguleringer.

Skatteekspert: Store skattesmæk og fængsel venter

Da Uber startede op i Danmark i november 2014 nåede 100 chauffører at tjene cirka 380.000 kroner inden året var gået.

Men allerede året efter blev kørslen med Uber-chauffører mere organiseret, og der tjente 2.134 chauffører samlet over 56 millioner kroner for at køre for Uber.

Hvis det lykkes for de danske skattemyndigheder at få oplysninger på chaufførerne fra 2016 og 2017, kan de danske Uber-førere se frem til at skulle betale meget store beløb tilbage i skat.

Det vurderer skatteadvokat og lektor på Aarhus Universitet, Torben Bagge:

- Vi taler om, at de skal betale 50 procent i skat af det, de har kørt ind. Oveni kommer der så renter og gebyrer og ikke mindst 25 procent i moms, som de heller ikke har betalt. Det løber virkelig hurtigt op, siger skatteadvokaten.

For de mest aktive af chaufførerne kan sagerne ligefrem ende med fængselsstraffe, vurderer Torben Bagge.

- Hvis du tjener på den forkerte side af 250.000 kroner i sorte penge, så læner du dig altså op af en sag om frihedsberøvelse og fængselsstraf herhjemme. Det kan sagtens være, at flere af de her Uber-chauffører ikke bare slipper med en skatteregulering og en bøde, siger han.

Tjente 580.000 kroner som Uber-chauffør på et år

Da Skat fik oplysningerne om chaufførernes kørsel for Uber i 2014 og 2015, fremgik det tydeligt, at flere chauffører brugte den såkaldte kørselstjeneste som en decideret levevej.

Én chauffør kørte over 5.100 ture på et år og havde en indtjening på 114 kroner pr. tur i gennemsnit. Det gav ham en indtægt på over 580.000 kroner, vel at mærke efter Uber havde fået sine 20 procent i provision.

En anden chauffør gik skridtet videre og hyrede seks-syv østarbejdere til at køre sine Uber-vogneDe østeuropæiske chauffører kørte til en takst, der lå under Ubers normale kørselstakst, og dermed skabte manden sin egen vognmandsvirksomhed af pirattaxier.

Mindst 900 skattesager allerede

Årsagen til, at det er Holland og ikke Danmarks skattevæsen, der sidder inde med oplysningerne på de danske Uber-chaufførers kørsel, er, at Ubers europæiske hovedkontor ligger i Holland.

Det var også de hollandske myndigheder, der sidste år overdrog oplysninger på danske Uber-chaufførers kørsel og indtjening i 2014 og 2015 til Skat.

Siden har Skat gennemgået en stor del af oplysningerne fra 2014 og 2015 og sendt store skatteregninger til en række Uber-chauffører.

Ved den seneste optælling i april i år havde 641 Uber-chauffører fået reguleret deres skattegrundlag, mens 250 sager var undervejs. Skat forventede dengang, at flere sager ville komme til senere.

Samtidig er politiet i gang med at undersøge størstedelen af de 2.134 kendte Uber-chauffører for ulovlig taxikørsel.

I slutningen af august fik fire Uber-chauffører således en samlet bødestraf på 696.500 kroner for at køre over 7.700 pirattaxiture. 

3F: Vi skal helt til bunds i det her

Formand for 3F Transport, Jan Villadsen, kalder Skats anstrengelser for at straffe Uber-chaufførerne for “en glædelig nyhed”.

- Man skal huske på, at det er rigtig mange penge, som folk, der har arbejdet på ordinære vilkår og forsøgt at betale skat, har mistet i indtægter, mens Uber kørte rundt i Danmark. Så det er kun på sin plads, at Skat går efter at gøre det her færdigt, siger Jan Villadsen.

Ifølge ham er der kommet gang i taxibranchen igen efter Uber gav de organiserede chauffører en økonomisk mavepuster i et par år.
 
- Der er meget mere at lave i taxibranchen, det er klart. Men det kan man jo også regne ud med de summer, som det er blevet offentliggjort, at Uber-chaufførerne trak ind i indtjening på deres ulovlige taxikørsel. Vores chauffører kan bedre tjene penge nu, men det var også helt elendigt før, siger Jan Villadsen.