Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).

År efter år bliver dagpengene mindre værd. Det mærker murersvend Simon Friis, der mindst én gang om året bliver fyret.

For tiden har murersvend Simon Friis et job, men han ved, at der altid ligger en fyreseddel og lurer, når der ikke er mere arbejde på en byggeplads.
Foto: Henrik Bjerregrav

Sammenlignet med lønudviklingen bliver dagpengene år for år mindre værd.

Havde dagpengene fulgt med udviklingen, burde de i dag have været 2.500 kroner højere hver måned. Det viser beregninger fra LO. Og det mærker murersvend Simon Friis, der er nødt til at tænke langsigtet og spare, så økonomien kan holde til de perioder, hvor han er ledig.

- Fyresedlen kan ramme pludseligt som en bombe, siger Simon Friis.

For tiden har han et job. Det havde han ikke for lidt over en måneds tid siden, og som murer kan han siges op med to dages varsel, når arbejdet på en byggepladsen er ved at slippe op. Det betyder, at han flere gange om året i korte perioder får dagpenge, mens han leder efter et nyt byggeprojekt, som mangler arbejdskraft. 

- Det er nogle hårde betingelser, som man døjer med som håndværker. Om vinteren er der oftest intet arbejde til os, så der er jeg næsten sikker på, at jeg bliver fyret, siger Simon Friis, der sammen med sin kæreste og datter bor i en lejlighed i Aarhus. 

Går en tredjedel ned

Hans dagpengesats ligger på 18.600 kroner før skat. Det svarer kun til en tredjedel af den løn, som han tjener, når han er i arbejde. Derfor forsøger Simon Friis at spare op i opgangstiderne.

- Jeg er så heldig, at jeg tjener godt i de måneder, hvor jeg har arbejde. Så jeg kan nok sætte flere penge ind på min opsparingskonto end de fleste. Men de penge får hurtigt ben at gå på, når man står uden arbejde, siger han.

Når han ikke har et job, må Simon Friis skære gevaldigt ned for de dyre oplevelser, rejser og ture med familien og også spare, når det gælder madbudgettet.

- Jeg er ikke en af dem, der har det værst i det her system. Men selvfølgelig bliver hele ens økonomi og tankegang præget af, at man kan se frem til dagpenge minimum én gang om året. Jeg er tvunget til at tænke langsigtet hele tiden, fordi jeg ved, at der ligger en fyreseddel og lurer, siger han.

Et uundværligt sikkerhedsnet

Men selvom dagpengene langt fra dækker hans normale løn, kalder Simon Friis ydelsen for et stærkt og uundværligt sikkerhedsnet.

- Selvfølgelig sikrer dagpengene mig økonomisk. Men de giver mig også en tryghed på arbejdet, så jeg ikke behøver at finde mig i hvad som helst, som min arbejdsgiver gør og siger. I stedet kan jeg stå ved min ret uden at frygte for, at jeg havner på en meget beskeden ydelse som kontanthjælp, siger Simon Friis og uddyber:

- Dagpengene er en forudsætning for den måde, som jeg og mange andre arbejder på. Ellers ville jeg ikke kunne få det til at hænge sammen overhovedet.