Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Fagbevægelsen har fået en ny, fælles hovedorganisation for sygeplejersker, skolelærere, SOSU'ere, murere og industriarbejdere. LO og FTF har nedlagt sig selv. - Vi bliver aldrig blå, siger forbundsformand Per Christensen.

LO og FTF har i dag stemt ja til en fusion, der vil samle 1,5 mio lønmodtagere i en ny organisation.
FOTO: Jens Wognsen

Historiebøgerne skal tilføje et nyt afsnit, efter at LO og FTF i dag i Odense har vedtaget at nedlægge de to organisationer, men til gengæld danne en ny, stor hovedorganisation for 1,5 millioner lønmodtagere.

Da stemmerne var talt op, viste de stort flertal i begge organisationer, størst i LO med 389 stemmer for og 11 imod, mens der var 71,4 procent ja-stemmer i FTF og dermed et lidt mindre flertal. I FTF trak debatten længere ud end på LO-kongressen.

Det er Lizette Risgaard, der drejer nøglen i LO, men til gengæld vil hun senere fredag eftermiddag blive valgt som formand for den nye, men endnu navnløse organisation.

Bente Sorgenfrey, FTF-formand indtil i dag:

- Jeg er glad for, at det lykkedes at få et markant ja. Vi har arbejdet på det i fem år, og den seneste tid i døgndrift for at få så mange med som muligt, sagde hun.

Lizette Risgaard, nu tidligere LO-formand og kommende formand for den nye hovedorganisation var stolt, og kaldte det en historisk dag.

- 1,5 million lønmodtagere samles nu i Danmarks største faglige fællesskab. Det er en god dag, sagde hun.

Forbundsformand: Vi bliver aldrig blå

3F’s hovedbestyrelse sagde i første omgang nej tak til en ny organisation, blandt andet fordi man var bekymret for lokalstrukturen og for den politiske slagkraft. Men da 3F blev imødekommet på en række ændringsforslag, kunne også 3F anbefale et ja.

Bliver det lettere for 3F at komme igennem med sine mærkesager i det nye fællesskab, end det har været i LO?

- 3F er stadig størst og har derfor også stor indflydelse. Men vi skal som altid være velforberedte og argumentere for vores synspunkter. Men når vi så til enighed, står vi stærkere, siger 3F’s forbundsformand.

Hvordan undgår man at den nye organisation vil opleves større og mere fjern af forbundenes medlemmer?

- Det må vi selv sikre, ved at prioritere arbejdet i den nye organisation højt. Og så har vi jo blandt andet sikret et stærkere lokalt arbejde. Derfor bliver organisationens arbejde også stærkere og mere nærværende lokalt.

Hvordan løser man op for de faglige og kulturelle modsætninger mellem de blå fra FTF og de røde fra LO?

- Det gør man ved at stå sammen om det, der er vigtigst: Lønmodtagernes vilkår. Og gør vi det, bliver vi aldrig blå. Måske nuancer af rødt, men det er også ok. Sådan har det jo også været i LO. Det vigtigste er, at organisationen forhandler sig til et stærkere rammevilkår, blandt andet ved drøftelser med regeringen, siger Per Christensen fra 3F.