Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Tonen på byggepladserne balancerer mellem ironi, humor og sarkasme. Den skal man kunne håndtere, ellers kan det være svært at være der, siger psykolog ved arbejdsmedicinsk klinik.

I byggebranchen kan der forekomme mere mobning end andre brancher, mener Lars Peter Andersen, der er psykolog og ph.d. ved arbejdsmedicinsk klinik i Herning.
Catarina Nedertoft Jessen

Tonen på en byggeplads kan være hård. Og det kan være svært for lærlinge at sige fra over for en gruppe ældre kolleger.

Det mener Lars Peter Andersen, der er psykolog og ph.d. ved Arbejdsmedicinsk Klinik i Herning. Han har undersøgt omgangstonen på byggepladser og oplever, at der i byggebranchen kan forekomme mere mobning end andre brancher. 

- Men jeg tror, at det skal tages med et forbehold, for de fleste kan godt skyde tilbage i samme kaliber. Når jeg går rundt ude på byggepladserne, så er der en tone, som balancerer mellem ironi, humor og sarkasme. Den skal man kunne håndtere, ellers kan det være svært at være der, siger Lars Peter Andersen.

Han opfordrer lærlinge til at sige fra, hvis tonen går over deres grænse - også selvom de kan føle sig særligt udsatte. 

- Generelt er det jo svært at gå op imod en gruppe, uanset om man er lærling eller ej. Men det er sværere, når man er elev, for man kan risikere at få opsagt sin kontrakt. På den måde er man i en særlig sårbar situationen som lærling, siger Lars Peter Andersen.

Sig konstruktivt fra

Ifølge Lars Peter Andersen kan man godt sige fra på en ordentlig måde.

- Når man mærker, at grænsen er nået, bliver man nødt til at gøre noget. Man kan godt sige fra på en konstruktiv måde, hvor man forklarer, hvad man ikke synes om ved omgangstonen.

Han mener ikke, at kosteskaftssagen, hvor fire håndværkere er tiltalt for grov vold og overgreb mod en lærling har noget specifikt med byggebranchen at gøre.

- Det, der er sket i denne her sag, har ikke noget med byggebranchen generelt at gøre. Jeg tænker, at det er tilfældigt, at de her personer er ramlet sammen på det forkerte sted. Det kunne finde sted alle steder, hvor der er en relation med nogen, som er langt nede i hierarkiet.

3F: Tonen er direkte

Flemming Hansen, der er arbejdsmiljøkonsulent i 3F’s byggegruppe og udlært murersvend understreger, at det kan være en noget anden oplevelse at tage en uddannelse inden for byggeriet end at sidde i folkeskolens klasselokale.

- Hvis man er vant til at blive talt meget pænt til, så kan tonen godt virke meget direkte. Der er ikke noget, som bliver pakket ind, og der er måske nogen, der skal vænne sig til, at tingene bliver sagt lidt uakademisk, siger Flemming Hansen.

Han har derfor samlet en række gode råd: 

Flemming Hansen mener dog også, at der er fordele ved den direkte jargon på byggepladserne. 

- Der er ofte en god kammeratlig tone, og der er også mange, der arbejder sammen i rigtig mange år. Der er folk, som bliver makkere og kender hinanden bedre, end de kender deres ægtefælle. Man tilbringer mange timer sammen, så mange bliver gode kolleger og venner, siger han.

Gå til mester med problemer

Ulempen ved det tætte samarbejde kan være, at det er svært, når man ikke går godt i spænd med sine kolleger.

- Men det kan man heldigvis organisere sig ud af. Som lærling kan man gå til sin mester, hvis man oplever problemer. Så kan må eventuelt blive flyttet til et andet sjak, siger Flemming Hansen.

- I byggebranchen er der pr. natur mange skiftende arbejdssteder, så man er ofte ikke det samme sted længe ad gangen, og det er ofte muligt at blive flyttet. Kan det ikke lade sig gøre, må man gøre noget andet, siger han og opfordrer til at følge de 10 råd, som 3F’s Byggegruppe har til lærlingene (se klamme).

- Er problemet generelt i firmaet bør det tages op, siger han.