Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).

Ny afgørelse viser, at vi straks skal blokere betalings- og kreditkort, hvis vi ikke ved, hvor de er. Ellers kan det koste dyrt.

Brugeren skal foranledige kortet spærret hurtigst muligt efter at have fået kendskab til, at kortet er bortkommet, fastslår ankenævnet.

Det kan blive dyrt ikke at vide, hvor dankortet eller kreditkortet er. Prisen blev 8.000 kroner for en uheldig mand.

Han var sikker på, at han havde glemt sit Visa/Dankort i et supermarked, og undlod derfor at spærre det, da han manglede det om aftenen.

Men da han kom til butikken næste morgen, havde de det ikke. Derfor blokerede han det først der. I mellemtiden var kortet dog misbrugt adskillige gange for et beløb på over 11.000 kroner.

Hans bank opkrævede en selvrisiko hos ham på 8.000 kroner. Det er helt efter reglerne, fastslår Pengeinstitutankenævnet i en ny afgørelse.

Vigtigt at reagere omgående

Mange kan synes, at det er bøvlet at spærre et kort, hvis man har en anelse om, hvor det befinder sig. Men den nye afgørelse viser, at det kan være farligt at gætte på, hvor kortet er.

Seniorkonsulent Louise Fjord fra bankernes organisation, Finans Danmark, ønsker ikke at kommentere den konkrete sag. Men hun siger generelt, at loven om betalinger er meget klar:

- Lige så snart man får kendskab til, at man ikke har sit betalingskort, skal man få det spærret, siger Louise Fjord.

Sikkerheden forstærkes hele tiden

Pengeinstitutterne udvikler hele tiden nye og stærkere sikkerhedssystemer. For eksempel sikrer sms-koder ved handel på nettet, at ingen uden videre kan købe ind på et kort fundet på gaden.

MasterCard og Visa har også systemer, så man kan spærre kortet fra brug i bestemte lande. Flere betalingskort kan blokeres i forhold til internethandel. Bankerne har derudover forskellige sikkerhedstilbud.

 - Udviklingen i sikkerheden vil bare fortsætte, siger Louise Fjord.

Mads Allingstrup, der er kommunikationsrådgiver i Nets, som blandt andet står bag Dankortet, anbefaler, at man bruger en app på telefonen til at spærre sit kort. På den måde kan man hurtigt selv spærre og genåbne sit kort uden at skulle have banken ind over.