Gå til hovedindhold

Ældre lønmodtagere skal arbejde 30 timer ugentligt for at få ny bonus, men det behøver selvstændige ikke. SF kritiserer ordningen.

Udlejere af en boligejendom kan få seniorpræmie, selv om de kun arbejder lidt eller slet intet, vurderer revisionsfirmaet BDO.
Arkiv / Bax Lindhardt / Ritzau/Scanpix

En ny seniorpræmie til ældre danskere skal holde flere længere på arbejdsmarkedet. Men nu viser de kommende regler, at selvstændigt erhvervsdrivende kan få bonussen uden at arbejde – i hvert fald ret meget.

Lønmodtagere skal arbejde i snit mindst 30 timer om ugen for at få ret til seniorpræmien, som udgør 42.000 kroner efter ét års arbejde. Men for erhvervsdrivende er det overskuddet af deres virksomhed, som er afgørende – ikke hvor meget de arbejder.

Dermed kan for eksempel udlejere af en boligejendom få seniorpræmie, selv om de kun arbejder lidt eller slet intet. Det er i hvert fald sådan, revisionsfirmaet BDO forstår den nye bekendtgørelse, som har været i høring og snart skal træde i kraft.

- Det vil nok kunne virke underligt for nogle mennesker. Men der findes jo en del i skattereglerne, som kan virke underligt, siger Steen Mørup, ekspert i skatteforhold hos BDO.

Skudt i hovedet

De første ældre kan få seniorpræmien næste sommer. Den udløses, når de har arbejdet ét år efter folkepensionsalderen.

SF er det parti, der har været mest skeptisk over for ordningen - som blev født under den tidligere regering. Det kommer bag på arbejdsmarkedsordfører Karsten Hønge, at selvstændige kan få seniorpræmie nærmest uden at arbejde, og han har nu stillet spørgsmål til ordningen til beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S).

- Det er skudt i hovedet, siger Karsten Hønge.

Til gavn for kommanditister og konsulenter

Ifølge de kommende regler skal selvstændige have et overskud i deres virksomhed på cirka 190.000 kroner for at få præmien. Det kan give gevinst for en række selvstændige, mener revisionsfirmaet:

“Visse kommanditister, ejendomsudlejere, konsulenter og andre indehavere af ikke så arbejdskrævende virksomheder vil være berettiget til præmien, hvis bare de opfylder kravet til indkomstens størrelse,” skriver BDO i en orientering til sine kunder.

- Hvis for eksempel en ejer af en udlejningsejendom ansætter en vicevært til at vedligeholde bygningen og tilknytter en administrator til administrationen, kan han så få seniorpræmie uden andet arbejde end bare at eje ejendommen?

- Det er sådan, vi forstår reglerne. Vi har ingen mening om, hvorvidt det er godt eller skidt. Reglerne er fastsat fra Christiansborg, og så er det sådan, det er, siger Steen Mørup fra BDO.

- For nogle erhvervsdrivende som frisører vil et overskud på 190.000 kroner nok svare meget godt til 30 timers arbejde om ugen. Andre selvstændige arbejder måske endnu mere, men får et lavere overskud og dermed ingen præmie. Ingen har styr på selvstændiges arbejdstimer, og derfor kan overskuddet være en praktisk måde at måle på, siger han.

Andre steder er der arbejdskrav

I andre dele af lovgivningen stilles der arbejdskrav til selvstændige. Det gælder for eksempel ved udbetaling fra en etableringskonto, fortæller Steen Mørup.

- Her skal den selvstændige arbejde mindst 50 timer om måneden.

Det fremgår af reglerne om etablerings- og iværksætterkonti.

De har det godt i forvejen

Karsten Hønge kritiserer seniorpræmien, fordi SF mener, at den i høj grad vil gå til folk, der alligevel ville fortsætte med at arbejde efter folkepensionsalderen. Det kan være akademikere og andre.

- De har det i forvejen økonomisk godt. Hvorfor skal de så præmieres ekstra af staten, spørger Karsten Hønge.

Han fortæller, at det er anslået, at ordningen vil koste staten 180 millioner om året. Han vil nu også have at vide af beskæftigelsesministeren, hvad det vil koste yderligere, når selvstændige kan få pengene uden at arbejde.

Fagbladet 3F har bedt beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) om en kommentar til selvstændiges ret til seniorpræmie, men ministeren er ikke vendt tilbage.