Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: field_partner i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: field_partner i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).

I folkeskolen blev der set skævt til, at Elisabeth Madsen tog en erhvervsuddannelse. Nu er den 22-årige nordjyde kommet hjem fra Lyon i Frankrig og kan kalde sig verdens bedste kokkeassistent.

- Det har været en vild omgang og mega stort, siger Elisabeth Madsen om at være med til Bocuse d'Or, det uofficielle verdensmesterskab for kokke.
Jesper Bøjlund

“Så kommer du jo til at stå og røre i en gryde hele dagen lang.” 

Den kommentar fik 22-årige Elisabeth Madsen i folkeskolen, da hun ytrede et lille kvæk om sin interesse for at tage en erhvervsuddannelse og blive kok.

Nu er hun kommet retur fra Lyon i Frankrig med en guldmedalje om halsen, fordi hun havde kreeret nogle af verdens bedste og smukkeste retter inspireret af H.C. Andersens eventyr. 

- Det er faktisk ret fedt at kunne vise det stik modsatte, siger Elisabeth Madsen til Fagbladet 3F.

For der er meget lidt gryderet over det uofficielle verdensmesterskab for kokke, Bocuse d’Or, hvor Elisabeth Madsen mandag aften kunne hæve guldpokalen i vejret sammen med chefkok Brian Mark Hansen fra Søllerød Kro.

Sammen havde de bragt det danske flag til tops med uhørt mange point over både sølvvinderen Norge og bronzevinderen Ungarn.

(teksten fortsætter efter billedet)

Elisabeth Madsen og Brian Mark Hansen på sejrspodiet i Lyon.
Elisabeth Madsen og Brian Mark Hansen på sejrspodiet i Lyon. FOTO: Jesper Bøjlund

- Det plejer at være de små marginaler, men vi gjorde rent bord med over 100 procent ned til andenpladsen, fortæller den stolte 3F’er.

Skrues tiden tre dage tilbage, var det med nervøsitet og armene rundt om hinanden, at Elisabeth Madsen og resten af det danske team stod i rundkreds og ventede på, at spændingen blev udløst.

“Ikke sig Danmark! Ikke sig Danmark!” råbte teamet, da tredje- og andenpladsen blev udråbt af den franske konferencier i udstillingshallerne Eurexpo Lyon, hvor 24 nationer havde kæmpet over to dage.

“Sig Danmark! Sig Danmark!” heppede de, da der skulle sættes navn på guldet. Og der blev sagt Danmark. 

- Og så var det hele jo bare pludselig så mega fedt, men det var en forfærdelig ventetid, fortæller Elisabeth Madsen.

Vi kan noget med smag

Når guldet gik Danmarks vej, er hun ikke i tvivl om hvorfor:

- På grund af smagen. Selvfølgelig også på grund af udseendet, for det er en meget visuel konkurrence. Men dommerne syntes, vi havde den virkelig gode smag, og det synes de tit om danskerne. Vores retter var meget stærke, siger Elisabeth Madsen.

Der var også god stemning på det danske team. Ingen var sure. Der var travlhed, men også tid til smil og til at snakke med de øvrige deltagere fra de andre lande.

Elisabeth Madsen kæler for en af de mange detaljer under finalen i Lyon.
Elisabeth Madsen kæler for en af de mange detaljer under finalen i Lyon. FOTO: Jesper Bøjlund

- Det handler også om at nyde det og vise det professionelle overskud. Men det kan godt være svært, for presset er bare så højt, siger Elisabeth Madsen, der nu har fået dansk grund under fødderne igen og snart skal retur til Svinkløv Badehotel, hvor hun arbejder som dessertkok. 

Der er fordomme

Ikke at tilbuddene om job i udenlandske restauranter ikke allerede er tikket ind. 

- Men lige nu går det meget godt, hvor jeg er. Jeg skal lige mærke efter, hvad jeg gerne vil. Verden står åben, og jeg har alle muligheder, men det er vigtigt også at få tænkt over, hvad jeg egentlig vil. Man skal ikke sige ja til alt, siger Elisabeth Madsen, der til gengæld aldrig har fortrudt, at hun sagde ja til den drøm om at blive kok, som folkeskolen aldrig bakkede hende op i.

- Det var først, da jeg fik et opvaskerjob som 14-årig, at jeg fik øjnene op for, at der fandtes erhvervsuddannelser. Det lå jo indirekte, at dér skulle man ikke hen med gode karakterer. Intet er mere forkert. Det viser bare de fordomme, der er i forhold til erhvervsuddannelser, siger Elisabeth Madsen, der understreger, at familie og venner altid har bakket hende fuldstændig op i hendes valg.

Det kræver hårdt arbejde

Elisabeth Madsen skal i næste uge være dommer ved Danmarksmesterskaberne for unge håndværkere, DM i Skills, i Fredercia. Noget hun glæder sig meget. Hun vandt selv konkurrencen så sent som i 2020. Nu skal hun se det hele fra den anden side.

Og hun vil rigtig gerne vise andre unge mennesker, at de kan nå deres drøm. Også ved at vælge et håndværksfag.

- Jeg håber da meget, at andre unge føler, at de kan gøre det samme som mig. Det kræver hårdt arbejde, men selvfølgelig også talent, men allermest hårdt arbejde.

Og så er det ikke nødvendigvis en ulempe at komme fra Nordjylland.

- Selvom man er lidt af en bonderøv, kan man altså godt gøre sin drøm levende, hvis man har viljen, siger Elisabeth Madsen.