Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Et nyt forskningsprojekt skal nu sikre, at medarbejdere hos vindmølleproducenterne ikke bliver syge af det kemiske stof epoxy.

Eksem, kronisk astma og livsvarig allergi er blot nogle af de ting, medarbejdere i vindmølleindustrien risikerer at blive udsat for, når de arbejder med det kemiske stof epoxy.

Derfor er forskere lige nu i gang med at teste en selvlysende udgave af det farlige stof, så medarbejderne fremover kan se, hvis de har fået epoxy på huden.

Det gør det lettere for medarbejderne at undgå at blive syge af stoffet.

- Meget af den epoxy, der bliver benyttet, er ikke farvet - det er gennemsigtig kemi - og hvis der bliver spildt nogle få dråber, kan det være svært at se. Idéen var derfor at gøre det mere synligt ved at tilsætte en tracer, så det lyste op, når man lyser på det med UV-lys. Ligesom når du får et stempel på hånden på et diskotek, og en UV-lampe i loftet får det til at lyse op, siger Christian Libak Pedersen, arbejdsmiljøspecialist i Siemens, til Magasinet Arbejdsmiljø.

Læs også: Ansatte er blevet kronisk syge af farlig kemi hos Siemens Wind Power 

Epoxy gjorde Siemens- og Vestas-medarbejdere syge

For kun to år siden kunne DR gennem aktindsigter afsløre, at der siden 2005 har været 174 sager hos Arbejdsskadestyrelsen, hvor medarbejdere hos vindmølleproducenter er blevet kronisk syge af at arbejde med epoxy.

Dengang havde man 90 sager hos Siemens Wind Power, hvor medarbejderne havde udviklet astma eller eksem. I 64 af sagerne var skaderne direkte forårsaget af arbejdet med epoxy eller isocyanater.

Hos Vestas var der i samme periode 84 sager om ansatte, der havde fået kronisk astma eller eksem. I 69 af sagerne var epoxy synderen.  

Selvlysende epoxy skal sikre gode arbejdsforhold

De mange sager har været starten på det nye tiltag med UV-lys i epoxyen.

Udover at man hos Siemens og Vestas forsøger at instruere medarbejderne i at bruge beskyttelseshandsker og dragter korrekt, vil det nye forskningsprojekt forhåbentlig give bedre arbejdsforhold for de ansatte.

- Vi vil blive i stand til at registrere, om medarbejdere, som arbejder med epoxy, bliver eksponeret, afdække arbejdsforhold, som er forbundet med forøget risiko for eksponering, og give umiddelbar feedback til medarbejderne, så de løbende kan træne optimale arbejdsgange, siger Alexandra Golabek Christiansen, læge på Arbejdsmedicin på Aarhus Universitetshospital og ansvarlig for forskningsprojektet, til Magasinet Arbejdsmiljø.

Læs også: Siemens-dom: En million til syge medarbejdere