Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).

Så gik det første halve år af 2019, og dermed træder også en række nye love i kraft, som du skal være opmærksom på fremover.

Værtsfamilier skal fra 1. juli selv betale et engangsbeløb på 17.300 kroner for danskundervisning af deres au-pair.
Arkiv / Linda Kastrup / Ritzau/Scanpix

Sommeren bringer ikke blot sol og ferietid med sig, men også en række nye love, der kan have betydning for dig.

Fagbladet 3F har herunder udvalgt en håndfuld, der træder i kraft 1. juli 2019.

Nye chaufførregler skal mindske fusk

Der bliver indført nye krav til både vognmænd og chauffører, der kører varebil. Fra i dag bliver varebiler nemlig omfattet af godskørselsloven. Tidligere har det været “wild west” i forhold til at kunne slå sig ned som chauffør og køre med gods i sin varebil.

Men en lovændring foretaget af et flertal uden om den tidligere VLAK-regering har pr. 1. juli indført en ny regel for at mindske sort arbejde, snyd og social dumping inden for godskørsel med varebiler. De nye regler stiller blandt andet krav om et uddannelsesbevis for at kunne køre som varebilschauffør.

Nye regler om farlig kemi

Mange problemer i arbejdet med farlig kemi skyldes, at de medarbejdere, der arbejder med stofferne, ikke har fået nok oplæring og instrukser i at håndtere stofferne. Derfor kommer der nu nye regler i forhold til virksomhedernes måde at vurdere farlig kemi på.

I stedet for de skriftlige arbejdspladsvurderinger (APV), der har været gældende hidtil, skal virksomhederne fra nu af sørge for, at medarbejderne får en effektiv oplæring og instruktion i at arbejde med farlig kemi. For eksempel skal der laves en specifik liste over, hvilke farlige kemiske produkter der er på virksomheden, og medarbejderne skal have adgang hertil.

De skriftlige APV’er var ikke tilstrækkelige i forhold til den tid, virksomhederne brugte på at udarbejde dem. Derfor er den del nu skrottet. Virksomhederne skal til gengæld fremover dokumentere, at de har gennemført en kemisk risikovurdering.

Au-pairs bliver dyrere

Det bliver nu også dyrere at have en au pair i hjemmet til at hjælpe med børnepasning og andre huslige gøremål. Det vedtog et flertal uden om den daværende VLAK-regering i februar.

Værtsfamilier skal fra 1. juli selv betale et engangsbeløb på 17.300 kroner for danskundervisning af deres au-pair. Det skal stilles op imod de 5.380 kroner, det har kostet at få en opholdstilladelse til en au pair indtil i dag.

Flere skal tilbydes almene boliger 

Fremover skal kun hver anden bolig, der fraflyttes i en almen bolig, tilbydes beboere på de såkaldte “interne ventelister”. Idéen er, at flere boligsøgende på eksterne ventelister skal få ret til en almen bolig. Det er resultatet af en lovændring, som den tidligere VLAK-regering og Dansk Folkeparti blev enige om i foråret.

Lovændringen er indført for at sikre en mere blandet beboersammensætning i de almene boligområder, lyder argumentet. Men foreningen Danmarks Almene Boliger har omvendt argumenteret, at forslaget reelt er virkningsløst - til gengæld er det skadeligt for især ældre og børnefamilier.

Flere forebyggende hjemmebesøg

Fra i dag skal kommunerne tilbyde alle +70-årige, der bor alene i kommunen, et såkaldt forebyggende hjemmebesøg.

Formålet er at styrke indsatsen i forhold til at opspore og forebygge ensomhed blandt ældre. Ensomhed har nemlig skadelige konsekvenser for ikke blot livskvaliteten, men også for helbredet hos de ældre.