Gå til hovedindhold

De globale dagsordener er vigtigst for EU at håndtere fremover, lyder det fra 3F'erne. Migration, skattefusk og klima topper listen.

3F'erne peger på flygtninge og migration som nogle af de vigtigste emner, EU skal tage sig af.
Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Klima, skattesnyd, flygtninge. Det er kort sagt de tre emner, som 3F’erne mener skal have topprioritet fra EU de kommende år. Det viser en undersøgelse blandt godt 1.000 medlemmer af 3F, som Analyse Danmark har foretaget. Først lidt længere nede på listen kommer områder, som direkte har med arbejdsmarkedet at gøre: Social dumping, dagpenge og arbejdsløshed.
Et stort flertal blandt 3F’ere peger også på, at EU skal have hovedansvaret for at løse problemer med klimafordringer. 71 procent siger ja til dette. Kun 19 procent foretrækker Folketinget. Når det kommer til at bekæmpe skattely, er tendensen den samme: 59 procent synes, at EU skal have hovedansvaret. 33 procent peger på Folketinget.

Stor grad af snusfornuft

Valgforsker Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet finder det oplagt, at de globale, grænseoverskridende problemer topper listen:

- Man peger på det, som man mener, at EU kan gøre noget ved. Et grænseoverskridende problem som klima er også det vigtigste tema for danskerne i folketingsvalget. Og mange blander nok de to valg sammen, fordi de ligger oven i hinanden, siger han.

Når det kommer til arbejdsmarkedet er det dog en lidt anden sag, mener han:

- Her tænker mange, at vi skal stå vagt om vores overenskomster, dagpenge og så videre. Der er en stor grad af snusfornuft, siger Kasper Møller Hansen.

Folketinget har ikke magten

Ifølge Marlene Wind, professor og leder af Center for Europæisk Politik ved Københavns Universitet, bunder svarene blandt andet i en manglende viden:

- Mange har den opfattelse, at det er Folketinget, som har magten. Derfor peger man derhen. Her i valgkampen kan man let få det indtryk, at alt foregår på Christiansborg. Men det passer ikke. EU regulerer en hel masse omkring arbejdsmarkedet, siger hun.

Flere fordele end ulemper

Undersøgelsen blandt operatører, tjenere og gartnere viser også, at et flertal synes, at der er flere fordele end ulemper ved at være medlem af EU. Og at Folketinget er bedst til at løse udfordringer med social dumping.