Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).

Det har været en speciel oplevelse for Sara Kande at gå til eksamen som dyrepasserelev og få sin uddannelse under corona-krisen.

Som dyrepasserelev har 26-årige Sara Kande trænet vaskebjørne til frivilligt at gå ind en transportkasse for lettere at kunne veje dem og lave sundhedstjek.
Privat

Topkarakteren 12 – og et svendebrev som dyrepasser.

Det fik den 26-årige 3F’er Sara Kande i sin afsluttende eksamen på erhvervsskolen Hansenberg i Kolding.

- Det er superfedt. Da jeg var færdig med prøven, sagde jeg tak for 12-tallet til min lærer og censor. Men læreren sagde pænt til mig, at det var mig selv, jeg skulle takke. Og at jeg skulle være stolt over min opgave, siger Sara Kande til Fagbladet 3F.

- Jeg ville være blevet skuffet, hvis jeg havde fået en lavere karakter end 10. For jeg har lagt ekstremt meget energi i den her opgave, kommunikeret meget med min vejleder og fået positiv respons undervejs, siger hun.

Speciel oplevelse

Som følge af corona-epidemien får eleverne på mange danske uddannelsesinstitutioner for tiden fjernundervisning, ligesom eksaminer nogle steder sker via hjemmecomputere og programmet Skype.

Det var også tilfældet for Sara Kande og syv andre – nu tidligere – dyrepasserelever på Hansenberg.

På eksamensdagen sad 3F’eren klar i sin lejlighed ved computeren, da hun klokken 08.30 blev ringet op af sin lærer og censor via Skype. Eleven delte sit skærmbillede, så læreren og censoren kunne se med, da hun sad på en stol og snakkede ud fra sin PowerPoint-præsentation om en udstilling om oddere.

- Det var meget specielt. Jeg kunne kun se min egen skærm, mens jeg fremlagde projektet. Jeg kunne ikke se, om læreren og censoren fulgte med, eller hvad de lavede, siger Sara Kande og fortsætter:

- I mangel på bedre muligheder synes jeg egentlig, at eksamensformen var fin. Men jeg vil altid foretrække at stå foran lærer og censor, for så kan man bruge meget mere kropssprog og charme. Og så savnede jeg også at kunne give et godt håndtryk, når jeg kom ind til eksamen, for det er vigtigt, synes jeg.

Tom følelse

Efter, at hun havde præsenteret sin udstilling, afbrød læreren og censoren den fælles Skype-forbindelse med Sara Kande. Et par minutter senere blev eleven ringet op igen – og præsenteret for sit 12-tal.

- Det var selvfølgelig dejligt at få en god karakter, og at det er overstået. Men det var også en meget tom følelse. Jeg lukkede bare min computer og sad så alene i lejligheden, og så var det den uddannelse, siger hun.

- Der var ikke så meget fejring. Det er rigtig ærgerligt. Normalt er der dimission, hvor lærerne holder tale, og de færdiguddannede får blomster. Der er kaffe og kage, og vi hygger os. Jeg savner en god afslutning med mine lærere og klassekammerater. Det håber jeg, at vi får, når corona-krisen er ovre, siger Sara Kande, hvis kæreste arbejder som dyrepasser i Københavns zoologiske have.

Sender live fra redekasser

Hendes afgangsprojekt bestod i at bygge en udstilling på lærepladsen, Aqua Akvarium og Dyrepark i Silkeborg, om den europæiske odder og formidle viden om rovdyret fra mårfamilien.

Som en del af projektet har Aqua Akvarium og Dyrepark nu en live-sending inde fra oddernes redekasser, så parkens gæster – når parken genåbner efter corona-krisen – via en skærm kan følge mere med i de nataktive dyrs liv.

- Min arbejdsplads har været rigtigt gode til at give mig mulighed for at bruge mange timer på projektet. Jeg er tilfreds med resultatet. Men desværre er udstillingen ikke helt færdig endnu, fordi nogle akvarier er blevet forsinket på grund af corona-virussen, siger Sara Kande.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Sara Kande har tidligere lavet vandprøver i Norsminde Fjord, mens hun læste biologi på Aarhus Universitet.
Sara Kande har tidligere lavet vandprøver i Norsminde Fjord, mens hun læste biologi på Aarhus Universitet. FOTO: Privat

Vil formidle natur

Hun glæder sig over, at Hansenberg fik afholdt eksamen, for hun havde et tilbud om et fast job som udlært dyrepasser, hvis hun bestod sin uddannelse med speciale i zoologiske anlæg.

Nu er hun blevet ansat hos Aqua Akvarium og Dyrepark.

- Det er jeg rigtigt, rigtigt glad for. Det er et meget lille nåleøje at skulle igennem, hvis man ønsker at arbejde som dyrepasser i Danmark, hvor der er få zoologiske haver. Det er vigtigt for mig at formidle om den danske natur, siger Sara Kande.

- Den danske natur er fed og overraskende spændende. Man behøver ikke at gå i zoologisk have for at få en vild dyreoplevelse. Vi har rovdyr og byttedyr. Det er måske ikke i så stor skala som en løve på savannen, men vi har ulve, der jagter hjorte. Det er vigtigt, at danskerne ved, at de kan få sådanne naturoplevelser herhjemme, siger dyrepasseren.

Sara Kande skal sammen med en kollega stå for pasning af pattedyr og rovfugle i parkens udeafdeling. Hun interesserer sig meget for insekter i Danmark og ser frem til blandt andet at lave udstillinger om sommerfugle.

- Det ville jeg have svært ved at få mulighed for andre steder. Aqua er et sted, hvor man som dyrepasser har mulighed for at udfolde sig kreativt, og hvor der bliver sat tid af til, at man kan fordybe sig i egne projekter. Det er mit drømmejob, siger Sara Kande.