Gå til hovedindhold

Alle partier fra Enhedslisten til De Radikale vil have sat en stopper for regeringens årlige nedskæringer af kommunernes udgiftsramme til velfærd. Finansministeren holder fast.

Casper Christoffersen / Ritzau Scanpix

Kommunerne har brug for flere penge til at løfte fremtidens velfærd med flere og flere ældre.

Derfor giver det ikke mening, at regeringen lægger op til, at kommunerne de kommende fire år årligt skal afgive en halv milliard kroner af deres bevilling til staten. Det er der enighed om blandt partierne i oppositionen, skriver Altinget.

“Vi er imod den form for grønthøsterbesparelser, hvor man beslutter at tage penge, inden man har vist, hvordan kommunerne rent faktisk skal finde dem,” siger Andreas Steenberg, finansordfører for De Radikale, til Altinget.

Kravet udgår fra de såkaldte udgiftslofter, der lægger rammerne for kommunernes økonomi de kommende år, og som regeringen og Dansk Folkeparti vedtog i forbindelse med efterårets finanslovsaftale.

Med det budskab melder De Radikale sig i et kor af kritikere, der indbefatter alle partier i Folketingets opposition.

“Indholdet af de udgiftslofter er vi lodret imod. Den mekanisme trækker gulvtæppet væk under kommunerne hvert eneste år. Og det kommer vi ikke til at fortsætte,” lød det blandt andet fra Socialdemokratiets kommunalordfører, Magnus Heunicke, i december.

Både han og Andreas Steenberg understreger dog samtidig, at man har tænkt sig at fortsætte arbejdet med at effektivisere og modernisere driften af den lokale velfærd.

I Kommunernes Landsforening, KL, mener formand Jacob Bundsgaard (S) også, at det er på tide at give det endelige dødsstød til dette sidste levn fra det tidligere så udskældte omprioriteringsbidrag.

Finansminister Kristian Jensen (V) mener, at det er helt skævt at beskylde regeringen for at tage penge fra kommunerne. Det er det modsatte, regeringen gør.

“Vi stiller os selv det krav, at vi hvert år skal fjerne administrativt bøvl og bureaukrati fra kommuner for en milliard kroner. Og vi fjerner kun halvdelen af pengene fra kommunernes budget. Det giver mulighed for, at de kan øge serviceniveauet med en halv milliard hvert eneste år,” siger Kristian Jensen til Altinget.