Gå til hovedindhold

Regeringen fremlægger udspil med en række forslag til, hvordan EU og Folketinget kan skabe mere fair forhold på arbejdsmarkedet. 3F: Positive takter.

23 dage før valget til Europa-Parlamentet kommer regeringen med en række initiativer, der skal sikre mere fair vilkår på jobbet.
Ärkiv / billedbureauet Ritzau Scanpix

Mere kontrol og bedre håndhævelse for at forhindre social dumping. Stop for let adgang til dagpenge og SU. Lettere at sende kriminelle udlændinge ud af Danmark.

Under disse overskrifter præsenterede regeringen i dag hele 63 initiativer, som skal skabe en “bedre ramme for arbejdskraftens fri bevægelighed”.

- Vi er dybt afhængige af udenlandsk arbejdskraft. Desværre har vi de senere år været vidne til flere eksempler på, at udenlandske medarbejdere bliver udnyttet af bagmænd og arbejder under kår, som ikke er rimelige i Danmark, og som er med til at underminere det danske arbejdsmarked. Det skal vi have styr på, lyder det fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i forbindelse med offentliggørelsen af udspillet.

De mange forslag spænder vidt: Bedre vejsidekontrol, styrkelse af RUT-registret, indeksering af børnepenge, skærpede straffe for tiggeri, dagpenge for udlændinge først efter tre måneder her i landet, etc.

Udspillet er en kombination af en oplistning af initiativer, der allerede er gennemført - og så nye forslag.

Afgørende test efter valget

Ifølge næstformand i 3F, Tina Christensen, indeholder udspillet “nye positive EU-takter”.

- Vi savner dog forslag og opbakning til EU-tiltag på en række andre områder, siger hun og nævner skatteunddragelse, arbejdsmiljø, udsatte atypisk ansatte, styrkede lønmodtagerrettigheder i handelsaftaler og fattigdomsbekæmpelse.

- Vi tror på, at disse elementer er afgørende i kampen for et EU, der er fair for alle, siger Tina Christensen.

Hun peger på, at den endelige lakmusprøve kommer til at stå efter 26. maj, hvor der er valg til Europa-Parlamentet.

- Den afgørende test for 3F er, om de tre partier i regeringen også efter valget vil omsætte de pæne ord til handling, når det bliver hverdag på de bonede gulve i Bruxelles og på Christiansborg, siger Tina Christensen.

Se hele udspillet her.