Gå til hovedindhold

Udvalgte områder vil blive lukket ned på grund af stigende corona-smitte snarere end hele landet, siger statsminister Mette Frederiksen. Og det giver god mening ud fra de nuværende erfaringer, lyder det fra eksperter.

Krav om brug af mundbind i Aarhus, hvor der p.t. ses et lokalt, højt smittebrud af corona. De lokale løsninger vil være fremtiden frem for national nedlukning, lyder det fra eksperter.
Bo Amstrup/Scanpix

142 smittede med covid-19 på slagteriet i Ringsted. 11 smittede buschauffører i Aarhus. Bedst som vi troede, at coronaen var fulgt til dørs, banker den på igen.

Men det bliver næppe nødvendigt at lukke hele Danmark ned igen, selvom smittetallene stiger i nogle dele af landet. Sådan lød det fra statsminister Mette Frederiksen (S) mandag eftermiddag i et interview med TV 2.

- Det er ganske enkelt for dyrt for dansk økonomi og dermed for danske arbejdspladser. Det er i øvrigt heller ikke nødvendigt, sagde hun.

- Nu er det den lokale hammer, som skal bruges, slog statsministeren fast. 

Nu kan man dosere nedlukningen

Og ud fra de danske og udenlandske erfaringer, man har gjort sig siden marts, giver det god mening kun at lukke udvalgte geografiske områder eller brancher ned, hvis smitten pludselig spreder sig hurtigt.

Sådan lyder det fra Philipp Schröder, der er professor og økonom ved Aarhus Universitet. Han var med i den ekspertgruppe, som regeringen nedsatte i april til at rådgive sig i forhold til genåbningens faser.

Her fandt man ud af, hvordan man både kan tage hensyn til smitterisiko og de økonomiske omkostninger. Og det kan man gøre ved at dosere nedlukningen præcist og vælge den lokale løsning med de lokale nedlukninger, siger Philipp Schröder.

-  Så i stedet for at lukke for eksempler gymnasier i hele landet, så vil man se, at man kun lukker gymnasier regionalt. Dermed maksimerer man sundhedsudbyttet og minimerer de økonomiske konsekvenser. Det er den mest oplagte metode at styre efter, siger Philipp Schröder.

På samme måde vil en punktvis nedlukning kunne ske inden for specifikke brancher eller bestemte aktiviteter - for eksempel brug af fitnesscentre, siger Philipp Schröder.

Man kunne ikke andet

Strategien er ulig den, man brugte i marts, da stormen brød løs, og alt blev lukket alt ned. Men dengang kunne man ikke andet, siger Philipp Schröder.

- Havde man sagt, “nu venter vi lige og ser”, kunne det have være meget omkostningsfyldt. For der havde man ikke den viden og evidens, som man har i dag, siger Philipp Schröder.

Også professor og sundhedsøkonom Jes Søgaard ved Syddansk Universitet forudser den punktvise, lokale nedlukning som den mest sandsynlige fremover.

- Hvis politikerne får en indikation fra de sundhedsfaglige eksperter om, at det er et lokalt udbrud af smitte, så vil de håndtere det lokalt, lyder det fra Jes Søgaard.

Billige tiltag er vigtige

Så peger han også på, at danskernes fortsatte gode hygiejnevaner og afstand vil bliver afgørende:

- Jo mere, du kan afbøde smittespredning ved hjælp af ikke-nedlukning, jo bedre. For selvom der er kritik af, at for eksempel mundbind er dyre, så er det jo nogle helt andre priser end en nedlukning, siger Jes Søgaard.

Økonom Philipp Schröder er enig.

Hvis man skal holde smitten nede uden de store økonomiske omkostninger handler det i høj grad om, at danskerne fortsat husker de billige tiltag: Mundbind, håndsprit og afstand, påpeger han.

- Udgifterne hertil er små, og man kan som udgangspunkt foretage sig det samme iført mundbind og ved at holde afstand. Så det bevarer den samme økonomiske produktivitet, men har en effekt på smittespredningen, siger Philipp Schröder. 

Bevare befolkningens tillid

En total nedlukning vil - som statsminister Mette Frederiksen også påpegede mandag - næppe komme på tale, næsten uanset hvor hårdt smitten rammer igen, vurderer sundhedsøkonom Jes Søgaard. 

- Det vil blive alt for dyrt. Og det vil skabe forvirring, både for virksomheder og lønmodtagere. Og det er helt afgørende at bevare befolkningens tillid, så danskerne gør det, der er nødvendigt for at minimere smitten. Får vi sådan en tænd-sluk-strategi, så tror jeg, at befolkningens tillid vil blive svækket - og det ved politikerne godt, siger Jes Søgaard.