Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).

Mange af dem, der bliver fyret i disse dage, har ikke været ledige før - eller var det for længe siden. Se Fagbladet 3F's guide til, hvordan du melder dig ledig på jobnet, og hvordan du søger om dagpenge fra a-kassen.

Corona-krisen raser - mange mister deres job. Hvordan finder man rundt i reglerne? Læs Fagbladet 3F's lynguide, hvis du lige er blevet ledig eller hjemsendt. Du kan også finde mere information om corona og fyringer på 3F's hjemmeside.

På få dage har corona-krisen ramt over 3.500 medlemmer af 3F i form af fyringer. Mange af dem, der er ramt, har ikke været arbejdsløs i mange år. Derfor kan det være svært at overskue, hvad man gør.

Først er der nogle ting, du ikke skal gøre: Du skal ikke møde op på et jobcenter, for de har droslet ned på grund af krisen. Brug jobcenterets hjemmeside i stedet.

Du skal heller ikke søge to job om ugen - faktisk behøver du ikke søge job overhovedet.

Du skal heller ikke deltage i samtaler, hverken med a-kasse eller jobcenter, eller i aktivering. Det gælder foreløbig indtil 29. marts.

Du skal gøre tre ting: Find ud af, om du er omfattet af den nye aftale om lønkompensation. Hvis nej: Meld dig ledig. Og søg dagpenge.

1. Lønkompensation?

I sidste uge indgik regeringen og arbejdsmarkedets parter en aftale om, at virksomhederne kan sende folk hjem med fuld løn og få lønkompensation fra staten. Spørg din arbejdsgiver, om du er omfattet af den nye aftale. Hvis ja - så er du stadig ansat og får løn. Så skal du ikke gøre mere.

2. Meld dig ledig

Det næste, du skal gøre, er at melde dig ledig. Det skal du gøre den første dag, du er ledig.

Sådan:

- Gå ind på www.jobnet.dk. Har du været ledig før, så klik på “log ind med NEMID” i øverste højre hjørne.

- Har du ikke været ledig før, så klik på “ny bruger” i nederste højre hjørne, og følg vejledningen derfra.

3. Søg om dagpenge

Du skal selv søge om dagpenge.

Sådan:

- Gå ind på www.3f.dk.

- Klik på “log ind” i øverste højre hjørne af siden.

- Klik på “Min a-kasse”.

- Log ind med NemID.

- Find “udfyld blanketter”, klik på “gå til blanketter” og vælg “ansøg dagpenge”.

- Følg vejledningen derfra.

Brug for hjælp?

A-kassen er ikke lukket, men mange steder foretrækker de, at man ikke møder op fysisk på grund af smittefare. I hvert fald ikke uden aftale først.

Kontakt din lokale 3F-afdeling, hvis du har brug for mere hjælp. Telefonnummeret til afdelingen kan du finde her.

Og husk: Der er mange, der har brug for hjælp lige nu, så der kan være ventetid. Hav tålmodighed.

Du kan også prøve 3F’s hjemmeside, hvor der ligger mange spørgsmål og svar om corona-krisen og fyringer, hjemsendelser med mere. Læs mere her.