Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).

Efter otte år med underbetaling, trusler og juridisk slagsmål er sagen endnu ikke slut - siciliansk byggeselskab er blevet billedet på en ulmende trussel mod hele den danske arbejdsmarkedsmodel.

To direktører fra Solesi på vej i Arbejdsretten i november 2017.
Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Da det ukendte italienske firma Solesi i efteråret 2013 rykker ind i Fredericia med store byggemaskiner, er der ingen, der ved, at det bliver starten på et juridisk skakspil om millioner af kroner og et af de vigtigste slagsmål på det danske arbejdsmarked i mange år.

I løbet af 2013 bliver der rapporteret om problemer med underbetaling og alvorlige arbejdsulykker på det store metrobyggeri i København, hvor en italiensk entreprenør har kontrakten, men ellers er de italienske byggeselskaber endnu et ubeskrevet blad på dansk jord.

Det ændrer sig hurtigt.

Entreprenørselskabet Solesi fra Sicilien kommer over de næste år til at udfordre Arbejdsretten og hele den danske arbejdsmarkedsmodel i en grad, så sagen følges med ængstelse af både fagforeninger, arbejdsgivere og toppolitikere i flere ministerier.

Det var det dengang statsejede Dong Energy, der stod for en stor udvidelse af en olieterminal i Fredericia. Terminalen skulle bruges til at modtage olie fra Hejre-feltet i Nordsøen.
Det var det dengang statsejede Dong Energy, der stod for en stor udvidelse af en olieterminal i Fredericia. Terminalen skulle bruges til at modtage olie fra Hejre-feltet i Nordsøen. FOTO: Michael Drost Hansen

“Groft snydt og udnyttet”

Det er Jan Holm Nielsen, formand for Byggegruppen i 3F Fredericia, som i 2013 er den første til at opdage, at der er noget helt galt på milliardudbygningen af olieterminalen i Fredericia, hvor italienske Solesi har sikret sig en kontrakt på et stort, men ukendt millionbeløb.

Han er mødt op iført sikkerhedshjelm og refleksvest for at se, hvordan det går med arbejdsforholdene på det store byggeri, som har det dengang statsejede Dong Energy som bygherre.

- De italienske arbejdere fortalte, at de følte sig groft snydt og udnyttet. De havde lange arbejdsdage og en løn, der lå langt under, hvad de havde ret til efter de danske overenskomster. Senere fandt vi ud af, at de lønsedler, som cheferne i Solesi havde sendt os for at bevise, at de fulgte det danske lønniveau, var det rene opspind. De italienske arbejdere kiggede forundret på lønsedlerne og kunne ikke genkende beløbene, fortæller Jan Holm Nielsen.

Han gik på pension i 2018, men har fulgt sagen lige fra starten og glæder sig i dag over, at hans arbejde har båret frugt.

Afsondrede og udmattede

Fagbladet 3F har mødt flere af de italienske bygningsarbejdere på Sicilien, og de fortæller samstemmende, at de levede et liv helt afsondret fra det omgivende danske samfund i den tid, hvor de arbejdede på milliardbyggeriet i Fredericia.

De var stuvet sammen i små lejligheder med fem i hver og havde lange og udmattende arbejdsdage, som blev aflønnet med 10-11 euro i timen.

Det var mindre, end bygningsarbejderne var blevet lovet af Solesis folk, men de havde alle familier at brødføde, og med den tårnhøje arbejdsløshed i det fattige Syditalien følte de ikke, at de havde noget andet valg.

Nye, voldsomme metoder

Solesi havde sin første konfrontation med den danske arbejdsmarkedsmodel i 2014, da de blev dømt til at betale 400.000 kroner for underbetaling af otte italienske medarbejdere.

Men Solesi har hele vejen igennem nægtet at betale og afvist enhver form for skyld, og det blev hurtigt klart, at det sicilianske firma var klar til at tage nye og voldsomme metoder i brug for at slippe af krogen.

Under den første erstatningssag i 2014 kom en højtstående chef fra Solesi med alvorlige trusler – i fuldt påhør af blandt andre en dommer og en tolk – mod flere af de italienske bygningsarbejdere, som var mødt op for at afgive forklaring.

- Han sagde, at han ville smadre os og sørge for, vi kom til at fortryde, at vi var gået op imod dem, fortalte en af de rystede italienere bagefter.

En anden tidligere Solesi-medarbejder, som havde fået tilkendt 10.000 kroner i erstatning for en arbejdsulykke på Dong-byggeriet, blev opsøgt på Sicilien, hvor Solesi beskyldte ham for at lyve og pudsede sine advokater på ham.

Afgrundsdyb kløft

Cheferne i Solesi har gentagne gange afvist at udtale sig om sagen – også i forbindelse med denne artikel – men en råkold fredag morgen i november 2017 kunne italienerne ikke undslå sig.

Med rullekufferter på slæb og iført stramt skårede jakkesæt mødte de to direktører Domenico Rizzo og Marcella Saraceno op i Arbejdsrettens lokaler i det indre København for at forklare sig om det tårn af sager om underbetaling og snyd med løn og pension og feriepenge, som havde hobet sig op siden Solesis første faglige sag i 2014.

De to Solesi-direktører Marcella Saraceno (tv.) og Domenico Rizzo (th.) på vej ind i Arbejdsrettens lokaler i det indre København.
De to Solesi-direktører Marcella Saraceno (tv.) og Domenico Rizzo (th.) på vej ind i Arbejdsrettens lokaler i det indre København. FOTO: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Med stiv mine nægtede de to direktører alle anklager, krævede feriepenge til deres medarbejdere tilbagebetalt og hævdede, at de var blevet tvunget til at underskrive en overenskomst med 3F.

Det blev alt sammen afvist af dommeren, som i stedet idømte Solesi en bod på 14 millioner kroner for grov og systematisk underbetaling af 130 udenlandske bygningsarbejdere på Dong-byggeriet.

Men de to italienske direktørers optræden er et godt billede på den afgrundsdybe kløft, der er mellem reglerne på det danske arbejdsmarked og indstillingen hos mange af de italienske byggeselskaber, der kommer hertil for at arbejde på store milliardprojekter.

Jan Holm Nielsen og Palle Bisgaard foran Arbejdsretten i november 2017, hvor Solesi var på anklagebænken for systematisk løndumping.
Jan Holm Nielsen og Palle Bisgaard foran Arbejdsretten i november 2017, hvor Solesi var på anklagebænken for systematisk løndumping. FOTO: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Det mener Palle Bisgaard, som er næstformand i 3F Byggegruppen.

- Solesi har på flere måder sat nye standarder for, hvor hensynsløst udenlandske firmaer optræder i Danmark. Vi er oppe mod nogle helt andre kræfter, når udsatte udenlandske medarbejdere bliver truet og forfulgt i deres hjemland, fordi de gør krav på deres rettigheder, mens de arbejder her.

- Vi kæmper med næb og kløer mod social dumping og den form for gangstermetoder, men det er desværre næsten lige så sikkert som amen i kirken, at det vil blive endnu mere omfattende i fremtiden, fordi mange af vores store byggerier ender i hænderne på udenlandske firmaer, som ikke kender eller har viljen til at overholde vores spilleregler, siger Palle Bisgaard.

Solesi har trukket sagen i langdrag ved at anke den til den italienske forfatningsdomstol. Det kan tage år at behandle sagen ved den øverste retlige myndighed.
Solesi har trukket sagen i langdrag ved at anke den til den italienske forfatningsdomstol. Det kan tage år at behandle sagen ved den øverste retlige myndighed. FOTO: Wikimedia Commons

Bombe afmonteret

Det var dog først i december 2018, at Solesi-sagen antog en mere principiel form og fik modparterne i Dansk Arbejdsgiverforening og Fagbevægelsens Hovedorganisation til at spærre øjnene op og danne fælles front med ministrene i Beskæftigelses-, Justits- og Udenrigsministeriet.

Her gik Solesi nemlig til den lokale domstol i Siracusa på Sicilien og fik rettens ord for, at de ikke skulle rette sig efter dommen fra Arbejdsretten i Danmark.

Det er aldrig set før og fik landets førende eksperter til at advare om en retstilstand, hvor udenlandske virksomheder kan rejse til Danmark og underbetale deres medarbejdere uden at frygte for en dom i Arbejdsretten.

En bombe under den danske model, blev dommen kaldt.

I september i år – otte år efter Solesi rullede ind i Frederica – blev bomben dog afmonteret, da appelretten i den sicilianske kystby Catania efter et langt juridisk slagsmål underkendte dommen.

Trækkes i langdrag

Solesi kan altså ikke løbe fra Arbejdsrettens dom og står nu tilbage med en regning på 14 millioner kroner plus et ekstra millionbeløb i renter og sagsomkostninger.

Men kendetegnende for sicilianernes modvilje har de nu i et sidste træk anket dommen til den øverste myndighed på området.

I slutningen af november meddelte Solesi via selskabets advokat, at de går til den italienske forfatningsdomstol for at få underkendt dommen fra Danmark.

Det endnu uvist, hvad ankesagen vil ende med, men det betyder i første omgang, at sagen trækkes yderligere i langdrag, da det kan tage flere år at få behandlet en sag hos forfatningsdomstolen.