Gå til hovedindhold

Kamp mod social dumping. Bedre arbejdsmiljø. Bekæmpelse af skattely. Op til valget til EU-Parlamentet i maj har 3F fremlagt en række forslag til, hvordan lønmodtagernes rettigheder kan blive styrket i EU.

3F's EU-udspil skal blandt andet dæmme op for slumlejre som den i Padborg, hvor filippinske chauffører boede under kummerlige vilkår.
Privat

I dag offentliggør 3F valgprogrammet “31 forslag til lønmodtagernes EU”. Det er et katalog med forslag til, hvordan EU de kommende år kan sikre bedre vilkår for lønmodtagerne.

- EU har indflydelse på alt fra social dumping, arbejdsmiljø, adgangen til danske dagpenge til handelsaftaler, arbejdspladser, skatteunddragelse og ansættelsesbeviser. Alt sammen noget, der har stor betydning for 3F’ernes arbejdsliv og privatliv, siger Tina Christensen, næstformand i 3F.

EU regulerer, om udenlandske chauffører må køre på danske landeveje, hvordan danske virksomheder kan eksportere deres varer, og vilkår for italienske metroarbejdere.

Og 26. maj skal der vælges 14 nye medlemmer af EU-Parlamentet, som skal være med til at beslutte den kommende lovgivning på områder som disse.

Vi bliver fuppet

Forslagene i det nye udspil kommer vidt omkring. De handler blandt andet om, at det danske RUT-register skal sikres, så det er muligt at holde styr på udenlandske firmaer i byggebranchen. Der skal strammes op på regler for kræftfremkaldende stoffer. Der skal afsættes flere penge til uddannelse. Bedre regler for vikarer og deltidsansatte. Der skal slås hårdt ned på skattely. Dagpengene skal ikke udhules. Og meget mere.

Der er god grund til at arbejde på bedre vilkår for lønmodtagerne ifølge 3F:

- Jeg bliver simpelthen så gal, når jeg ser udspekulerede arbejdsgivere udnytte arbejdskraften, skattesystemet og den frie bevægelighed til at fuppe os alle sammen. Det er ikke fair. Hverken for 3F’s medlemmer eller for de virksomheder, der opfører sig ordentligt, siger Tina Christensen.

705 nye medlemmer

Valget til EU-Parlamentet finder sted hvert femte år. Det foregår i EU’s medlemslande mellem 23. og 26. maj. I alt skal der vælges 705 medlemmer til parlamentet, der har til huse i Bruxelles i Belgien og Strasbourg i Frankrig. Parlamentet vedtager EU-love sammen med Kommissionen og Ministerrådet.

Se alle forslagene her.