Gå til hovedindhold

Er du så uheldig at blive syg i din ferie, har du ret til en erstatningsferie. Der er dog enkelte forholdsregler, som du kan blive klogere på her.

Hvis uheldet rammer, og du må lægge dig syg i din ferie, har du på grund af ferieloven mulighed for at få erstattet din ferie.
Arkiv / Jens Nørgaard Larsen

Mange er i tvivl om, hvad de gør, hvis sygdommen sætter ind ved sommerferiens begyndelse, eller hvis den rammer midt i charterturen til Gran Canaria.

Men frygt ej!

I 2012 blev nye ferielovsregler indført, så du nu altid har ret til erstatningsferie, hvis du bliver syg. Dog vil du ikke få erstattet de første fem sygedage, og du skal give din arbejdsgiver besked om din sygdom med det samme.

- Ikke alle er opmærksomme på, at man har mulighed for at melde sig syg under sin ferie. Men hvis man bliver syg inden eller under sin ferie, har man den altid til gode, så længe man husker en lægeerklæring, siger advokat Linda Rudolph Greisen fra Juridisk Sekretariat i 3F. 

 - Førhen var det sådan, at hvis man blev syg under ferien, var det bare ærgerligt. Ferielovsreglerne fra 2012 er en klar forbedring for lønmodtager, siger hun.

Husk lægeerklæring 

Det er vigtigt, at du husker at give din arbejdsgiver besked, når sygdommen rammer. Ydermere skal du dokumentere din sygdom med en lægeerklæring, som du selv skal betale. Det gælder også, hvis du bliver syg, mens du er på ferie i udlandet.

- Hvis lønmodtageren ikke er i stand til at dokumentere sin sygdom, kan der godt opstå problemer. Forskellen fra tidligere er, at hvis man nu bliver syg under sin ferie, skal det kunne lægeligt dokumenteres, men så har man også ret til erstatningsfri. Normalt kan arbejdsgiver ikke kræve lægeerklæring, siger Linda Rudolph Greisen.

Du skal derfor aflevere lægeerklæringen den dag, du bliver syg, ellers mister du retten til erstatningsferie. Og selvom du først kan få erstatningsferie fra anden ferieuge (fra sjette feriedag), skal du stadig huske at gøre det fra den uge, du bliver syg.

Sygdom før feriens påbegyndelse?

Såfremt du bliver syg på det fastsatte tidspunkt for feriens begyndelse, kan ferien ikke påbegyndes, medmindre du selv ønsker det. Det gælder uanset sygdommens art og omfang, så længe du bare er uarbejdsdygtig.

Hvis du afholder ferie fra mandag til fredag, er det mødetidspunktet mandag morgen, der afgør, om du er syg fra feriens begyndelse.