Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).

Ansatte på plastvirksomheden Sky-Light har fået astma. Hvorfor er det så problematisk at arbejde med PMDA? Hvordan skal man beskytte sig? Og hvordan er de ansatte blevet ramt? Få svaret her.

- For bare fem år siden kunne jeg løbe halvmaraton og komme i mål langt foran mine børn. Men nu er alt det pillet ud af mit liv og erstattet med astmapræparater, siger 65-årige Jørgen Henry Hansen, der er blevet syg af at arbejde på Sky-Light.

Hvis man arbejder i industrien, har mange hørt om epoxy. Eller kviksølv. Eller styren. Det er stoffer, som har været brugt i stor stil i mange år, og som enten er udfaset, fordi de er for farlige. Eller også er der detaljerede vejledninger og kurser i, hvordan man må bruge dem og skal beskytte sig.

Helt anderledes forholder det sig med PMDA. Da emballagevirksomheden Sky-Light i Varde i 2009 tog stoffet i brug, var det som den første og eneste.

Ifølge Miljøstyrelsen og Arbejdstilsynet er der ikke andre danske virksomheder, der har brugt det farlige stof. Konsekvensen på Sky-Light har været alvorlig: Mindst syv ansatte har fået astma, og indtil videre har fem fået anerkendt deres sygdomme som arbejdsskader.

Allergi og astma

Men hvad er PMDA for en størrelse? Det bliver også kaldt “pyromellitic dianhydride”. Stoffet fremstilles af den store schweiziske kemikoncern Lonza på deres fabrik i Kina og er solgt fra producenten til Sky-Light via en mellemmand i England, fremgår det af en aktindsigt fra Arbejdstilsynet.

Stoffet har en masse kemiske betegnelser, som nok siger de færreste noget. Men ifølge EU’s liste over farlige kemikalier kan det give ødelagte øjne, allergi, astma og vejrtrækningsproblemer.

Kronisk sygdom

Og spørger man en af landets førende eksperter på området, er PMDA ikke noget, som man skal tage let på:

- Det er sundhedsskadeligt. Der er en helt klar sammenhæng mellem, at de ansatte har været udsat for PMDA, og at de har udviklet astma, siger Lars Skadhauge.

Han er overlæge og arbejdsmediciner og har sammen med kolleger fra Odense Universitetshospital (OUH) testet de syge fra Sky-Light.

- PMDA har vist sig at være et særdeles farligt stof, for vi har konstateret en række astmatilfælde, som er forårsaget af udsættelse for stoffet. Det er en kronisk sygdom. Når man en gang har fået astma, så består den også. Man har sværere ved at følge med fysisk. Når man har et astmaanfald, får man reduceret sin lungefunktion, siger Lars Skadhauge.

Velkendt stof

Når det handler om kemi i industrien, er det sjældent et enten-eller. Tag for eksempel epoxy. Det er et nødvendigt stof til fremstilling af vindmøller. Og da de fleste er tilhængere af grøn energi, har man accepteret brugen af dette stof. Efter skandaler i 2016 hos Vestas og Siemens har man strammet op på kontrollen her i landet.

Det kan godt lade sig gøre at arbejde med epoxy uden at blive syg, så længe der er styr på udluftning, værnemidler, hygiejne og så videre. Og man har efterhånden en stor viden om, hvordan dette stof skal håndteres.

Lemfældig omgang

Anderledes forholder det sig med PMDA. Det ved man ikke særligt meget om, fordi det ikke har været brugt i særligt stort omfang. Her har den lemfældige omgang med stoffet vist sig at være helbredsskadelig:

- Hvis det ikke er muligt at erstatte et stof med et mindre skadeligt, er det afgørende, at man forstår at begrænse mængden af støv i arbejdsmiljøet med indkapsling og punktsug. I de tilfælde, hvor det ikke er tilstrækkeligt, skal medarbejderne udstyres med korrekt åndedrætsværn, siger Lars Skadhauge.

Uvis fremtid

Og hvad kommer der så til at ske med de syge fra Sky-Light fremover?

- Det er ikke til at sige, hvordan sygdommen vil udvikle sig. Vi har kendskab til nogle epidemiologiske undersøgelser, som viser, at omkring en tredjedel bliver symptomfri og får ikke yderligere tegn på astma, når de ikke længere udsættes for det stof, som har forårsaget tilstanden. Mens resten har det stationært og kan risikere yderligere forværring, siger Lars Skadhauge.