Overalt i Danmark knokler kinesiske kokke under usle forhold
Køkkenslaver
Køkkenslaver
En af dem er Huashan Hong.
Huashan får job som kok på en kinesisk restaurant på Nørrebro i København i december 2018.
12 timer om dagen laver han mad til sultne danskere.
Om natten sover han i et lagerrum bagerst i restauranten.
12 timer om dagen laver han mad til sultne danskere.
Om natten sover han i et lagerrum bagerst i restauranten.
Lagerrummet er fire kvadratmeter stort. Huashan sover på en madras, to træpaller, et par flade papkasser og et tæppe.
Tekst: Karsten Østergaard / Susanne Junker / Katrine Quvang Hansen
Redigering: Jesper Woldenhof
Foto: Privat og Joachim Rode
Grafik: David Eilertsen
Chefen siger, det er midlertidigt.
Huashan ender med at sove her i 180 dage.
Huashan Hong er ikke alene.
Lige nu arbejder hundredvis af kinesiske kokke på sushi-steder og kinarestauranter over hele landet.
Men i stedet ender Huashan som illegal arbejder. Han får 30 kroner i timen og arbejder syv dage om ugen.
Huashan bliver lovet en opholds- og arbejdstilladelse efter reglerne på beløbsordningen. Den kræver, at man tjener mindst 35.500 kroner om måneden for at være i Danmark.
Huashan bliver lovet en opholds- og arbejds-tilladelse efter reglerne på beløbsordningen. Den kræver, at man tjener mindst 35.500 kroner om måneden for at være i Danmark.
De kinesiske kokke arbejder for småpenge og bor ofte i baglokaler, mens de tilbereder din sushi og kinamad
Mange bor, som Huashan, enten i baglokaler eller i kældre under restauranten eller hos ejeren selv.
Myndighederne har i flere år vidst, at kinesiske kokke bliver udnyttet i Danmark.
Allerede i 2015 havde Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI) mistanke om, at de kinesiske kokke blev udsat for systematisk udnyttelse og menneskehandel.
Fra 22 i 2010...
Alligevel er antallet af kinesere ansat i hoteller og restauranter på beløbsordningen i Danmark steget og steget.
til 582 i 2018
Alligevel er antallet af kinesere ansat i hoteller og restauranter på beløbsordningen i Danmark steget og steget.
Fra 22 i 2010...
Følg med og læs mere på Fagbladet3F.dk, når vi afslører forholdene bag din sushi- og kinesiske mad.