Nye tal viser, at der stor forskel på, hvad vi får for at have vores penge stående i banken. Få de gode råd til, hvordan du får mere ud af dine penge.
Der er temmelig stor forskel på, hvad danskerne får for at have deres penge stående i banken.
Det viser nye tal fra Nationalbanken, som afslører, at danskerne i gennemsnit fik 1,04 procent i indlånsrente i september, hvilket er det højeste siden 2014.
Men gennemsnittet dækker over markante forskelle. For danske bankkunder får alt fra nul til over fem procent i rente på deres penge.
De store forskelle dækker over, at nogle bankkunder udnytter muligheden for at placere deres penge på for eksempel en prioritetskonto, hvor indlånsrenten senest er opgjort til et gennemsnit på fem procent.
Andre danskere udnytter aktuelt muligheden for at binde deres penge i en periode på en opsparingskonto, og det giver lige nu 2,8 procent i rente i gennemsnit.
Dermed kan din nabo eller din kollega få en langt bedre bankrente end dig, fordi de aktivt har gjort en indsats.
Dem, der trækker gennemsnittet ned, er de danskere, som beholder deres penge på lønkontoen. Her får mange nærmest ingenting i indlånsrente, og det er helt unødvendigt, lyder det fra Helle Snedker, kundedirektør i den bankuafhængige kapitalforvalter Formuepleje.
- Det er desværre sådan, at mange er mere opmærksomme på tilbud på smør, end de er på deres afkast på opsparingen i banken. Det er ærgerligt, for det er slet ikke svært, siger hun.
Hun understreger, at det netop er nu, at man skal give sin økonomi og opsparing et tjek.
- Med høje renter, inflation og måske udsigt til stigende arbejdsløshed, så er efteråret 2023 lige præcis tidspunktet til at få kigget sin økonomi igennem.
Her er Helle Snedkers fem bedste råd til at få mere ud af sin opsparing i banken:
1) Gå først dit budget igennem
- Man bør gå sin økonomi igennem en gang om året og lave et budget, uanset hvor kedeligt det lyder. Hvis der er et overskud hver måned, kan en del af det gå til opsparing. Hvis du for eksempel vil købe noget, vil på ferie, eller hvis du en dag står uden indkomst.
2) Tænk din økonomi i kasser
- En af de kasser, du skal tænke i, er de penge, du skal bruge inden for de næste par år. Det er penge, du er nødt til at have stående på en bankkonto, som du gerne vil beskytte mod for eksempel en finans- eller corona-krise. De penge kan du få en højere rente for på en opsparingskonto med binding, hvis du ved, at du kan undvære dem i for eksempel 3, 6 eller 12 måneder.
3) Forhandl med banken
- En bank er jo en forretning og priserne er til forhandling. Det må aldrig være en hemmelighed for nogen. Hvorfor skulle banken fortælle, at du kan tjene på at flytte dine penge fra en lønkonto over til en opsparingskonto? Hvis folk er lidt dovne og ikke vil forhandle indlånsrente med banken, så er det en god forretning for banken. Du kan nemt kigge på Mybanker, hvad andre banker tilbyder i rente. Brug det over for din bank.
4) Så mange penge skal du have stående til rådighed
- Det er meget individuelt, men rigtig mange mennesker har det godt med at have et par månedslønninger stående til alt fra en opvaskemaskine, der går i stykker, til hvis man bliver fyret. Har du mere stående, så bør du overveje en opsparingskonto eller investering. Du skal ikke være bange for at binde dine penge i en periode. Typisk kan man godt se et halvt eller et helt år frem.
5) Her skal du overveje investering
- Husk på, at inflationen spiser af din opsparing. Hvis du skal bruge pengene til sommer, så er det fint at have dem på en konto i banken, men hvis du først skal bruge pengene om ti år, så bør du overveje investering.
Danskerne puger penge sammen i banken
Samlet set har danskerne svimlende 948 milliarder kroner stående på indlånskonti i bankerne.
Derfor er det også uheldigt, at danskerne generelt ikke er glade for at tage stilling til deres bankforhold, lyder det fra Helle Snedker.
- Min oplevelse er, at mange danskere synes, alt omkring privatøkonomi er for komplekst. Men der er mange værktøjer, man forholdsvis nemt kan bruge og få mere ud af sine penge. Gør noget – så svært er det ikke, siger hun.