Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).

To medarbejdere, som i marts flygtede fra virksomheden Hr. Larsens Produktionskompagni, var udsat for menneskehandel, lyder vurderingen fra myndighederne. Sagen efterforskes nu af Fyns Politi.

Patrycja og Gilbert var udsat for menneskehandel, lyder vurderingen fra Center mod Menneskehandel, et center i Socialstyrelsen. Nu efterforskes sagen.
Fagbladet 3F

De to rengøringsassistenter Patrycja Gieszczynska og Gilbert Michalak fra Polen har været udsat for menneskehandel.

Sådan lyder vurderingen fra Center mod Menneskehandel. Det unge polske par sidst i 20’erne gjorde igennem tre år rent for en virksomhed i Odense - Hr. Larsens Produktionskompagni.

I marts fortalte Fagbladet 3F, hvordan parret flygtede, da de ikke længere kunne holde til lange arbejdsdage og frygt for chefen.

I en såkaldt “handelsvurdering” fra Center mod Menneskehandel (CMM), som parret har vist til Fagbladet 3F, hedder det blandt andet, at de er handlet til tvangsarbejde i rengøringsbranchen. CMM vurderer, at parret var “fastholdt i udnyttelsen i tre år grundet frygt for deres arbejdsgiver, som har haft en truende og nedladende adfærd under hele ansættelsen”.

Det nævnes blandt andet, at de fik en kontrakt på et sprog, de ikke forstod. De blev huset af arbejdsgiveren under kummerlige forhold. De følte sig overvåget, presset og kontrolleret.

CMM påpeger også, at de har været i en sårbar situation, og at arbejdsgiveren har udnyttet det.

Fyns Politi efterforsker

I begyndelsen af april blev sagen anmeldt til Fyns Politi. Det er ikke afgjort endnu, om sagen henlægges eller ender i retten.

- Vi kan i Fyns Politi bekræfte, at vi er i gang med at efterforske den pågældende sag. Så længe efterforskningen er i gang, har vi desværre ikke mulighed for at kommentere på sagens indhold og detaljer, lyder det fra vicepolitiinspektør Richardt Jakobsen fra Fyns Politi til Fagbladet 3F.

Patrycja Gieszczynska og Gilbert Michalak, der i dag bor i Jylland, er stadig nervøse og mærkede af deres oplevelser, og de tør stadig ikke stå frem med billede eller detaljer om personlige forhold.

- Vi følte os jo truet. Der blev sagt, at han ville sørge for, at vi aldrig fik arbejde andre steder, hvis vi rejste, fortæller Patrycja Gieszczynska om den ene af cheferne, Benjamin Larsen.

“Vi blev lovet en god løn”

De to unge er ikke de første, der følte sig udsat for dårlige vilkår, og Fagbladet har før omtalt Hr. Larsens rengøring.

- Vi blev lovet en god løn, og at vi ville komme til et godt land. Men sådan gik det ikke. Vores ønske er, at firmaet behandler folk som mennesker og ikke som dyr, siger parret, som nu afventer, om sagen får konsekvenser for virksomheden.

- Indtil nu er det som om, at det kun er gået ud over os, selv om vi ikke har gjort noget galt, siger Patrycja Gieszczynska.

Direktør Jens Larsen fra rengøringsvirksomheden Hr. Larsen har ikke ønsket at udtale sig i sagen. Jens Larsen har flere virksomheder, blandt andet Hr. Larsens Produktionskompagni og Hr. Larsens Rengøringskompagni.


FOTO: Fagbladet 3F