Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).

Fra 2015 til 2018 er antallet af anmeldte arbejdsskader faldet fra 772 til 448 på landets tekniske skoler og fagskoler. Det viser tal fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring.

Der bliver anmeldt rekordfå arbejdsskader blandt medarbejderne og eleverne på de tekniske skoler og fagskoler.
Lars Rasborg/Midtjyske Medier/Ritzau Scanpix

Klemmelus og hammerslag over fingrene opleves i langt mindre grad end tidligere på landets erhvervsuddannelser.

I hvert fald bliver der anmeldt rekordfå arbejdsskader blandt medarbejderne og eleverne på de tekniske skoler og fagskoler.

Det viser tal fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, som Fagbladet 3F har fået aktindsigt i.

I 2015 blev der anmeldt i alt 772 arbejdsskader på erhvervsuddannelserne. Sidste år var tallet faldet til 448 skader.

Forskellige tendenser

Kent J. Nielsen er ph.d. og forsker i arbejdsmiljøsikkerhed på Arbejdsmedicinsk klinik i Herning. Ifølge ham kan faldet af anmeldte arbejdsskader afspejle flere forskellige tendenser.

- Man kan se udviklingen som et resultat af erhvervsuddannelsernes aktive arbejde med skader, og at der er blevet lavet en indsats for at komme det farlige arbejdsmiljø til livs, siger han.

Dog kan Kent J. Nielsen heller ikke afvise, at tallene også kan være et udtryk for, at de tekniske skoler og fagskoler forsømmer arbejdsmiljøet.

- Det har tidligere været et meget almindeligt problem, at virksomheder og institutioner ikke får anmeldt alle ulykker og skader. Derfor kan det reelle antal være højere end det, vi ser, siger han.

Arbejdsmiljø på mobilen

På erhvervsskolen Aarhus Tech har man i en lang årrække haft fokus på det gode arbejdsmiljø for deres elever og undervisere. De mener derfor, at de er blevet langt bedre til at registrere skader og ulykker på skolens areal.

- Vi registrerer endnu mere, end vi tidligere har gjort. Faktisk har vi gjort det muligt at registrere det, som vi kalder nærved-hændelser. Det er hændelser, som ikke har haft skader til følge, men som alligevel udgør en risiko, fortæller Mette Kabell, der er arbejdsmiljøchef på Aarhus Tech.

Sidste år lancerede skolen også en ny funktion på deres app, der gør, at eleverne og underviserne nu med et par tryk på telefonen selv kan registrere, hvis de har været tæt på at komme til skade eller har forbedringsforslag til arbejdsmiljøet.

Det betyder, at de slipper for, at skulle printe blanketter ud, udfylde dem og efterfølgende aflevere papirerne til en medarbejder fra skolens arbejdsmiljøgruppe.

- Jo lettere det er for vores undervisere og elever at have en sikker adfærd, jo større er sandsynligheden for, at vi får et mere sikkert arbejdsmiljø. Vi kommer altså skaderne i forkøbet, og det er nok også grunden til, at vi har så få egentlige ulykker, siger Mette Kabell.

3F: Stadig brug for årvågenhed

Hos 3F er man glad for, at udviklingen ser ud til at gå den rigtige vej.

- Nu ved vi ikke, om alle skader bliver anmeldt, men det vil glæde os meget, hvis faldet efter 2015 er et udtryk for, at der er kommet bedre styr på arbejdsmiljøet på skolerne, siger arbejdsmiljøpolitisk chef hos 3F Ulla Sørensen.

Hun understreger dog, at der stadig er brug for en årvågenhed i forhold til tekniske skoler og deres arbejde med arbejdsmiljø .

- Unge kommer traditionelt ud for mange skader. Derfor er det meget vigtigt, at de unge lærer om sikkerhed og sundhed, når de er under uddannelse, så de unge bliver klædt bedst muligt på til at træde ind på arbejdsmarkedet.