Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).

Statsministeren mener ikke, at familier med to børn og to forældre kan kaldes fattige med et rådighedsbeløb på over 250.000 kroner om året.

Arkiv / billedbureauet Ritzau/Scanpix

Hvornår er man fattig?

Det har i en årrække været et omstridt spørgsmål, og under Folketingets åbningsdebat forleden gik statsminister Mette Frederiksen (S) hårdt til angreb på den definition, som Danmarks Statistik og Arbejderbevægelsens Erhvervsråd benytter, og som ifølge statsministeren bliver brugt som “et sandhedsvidne” og gør skade på fattigdomsdiskussionen.

Det skriver Kristeligt Dagblad.

Særligt beløbsgrænserne for flerbørnsfamilier med to forældre var i hendes skudlinje.

Mette Frederiksen har ikke villet svare på Kristeligt Dagblads spørgsmål om, hvad indkomsten for børnefamilier skal ned på, før man kan tale om reel fattigdom, men indenrigs- og socialminister Astrid Krag (S) oplyser, at regeringen er på vej med en ny fattigdomsgrænse.

- I regeringen vil vi bekæmpe fattigdom, ikke mindst blandt børn. Ligesom vi vil måles på grøn omstilling og en stærk økonomi, vil vi måles på, at færre danskere lever i fattigdom. Derfor skal vi igen have en officiel fattigdomsgrænse, så vi kan følge udviklingen tæt, skriver ministeren i en mail til Kristeligt Dagblad.

- Vi vil dog ikke uden videre genbruge den tidligere SRSF-regerings fattigdomsgrænse. Siden dengang har vi fået meget ny viden om fattigdom, blandt andet fra SFI's afsavnsundersøgelse. Derfor skal vi lave en ny, og det arbejde er regeringen i gang med.

Under åbningsdebatten kritiserede Mette Frederiksen især, at familier med to børn og et rådighedsbeløb efter skat på 250.000 kroner kaldes fattige, og at grænsen er over 300.000 kroner, når børnene er i teenagealderen.

En kritik, der ellers i en årrække er fremført af de borgerlige partier.

- At have 300.000 kroner til fire mennesker, hvoraf to er under 18, det er i mine øjne ikke fattigdom. Og jeg mener, at dem, som bruger tallene som en indikator på fattigdom, gør skade på diskussionen, sagde Mette Frederiksen.