Gå til hovedindhold

Som led i stort udspil om skattekontrol skal et helt nyt center med 25 skattemedarbejdere lave målrettede kontroller mod social dumping og sort økonomi. 3F roser regeringens planer.

Skatteminister Morten Bødskov (S) vil sætte hårdere ind over for bagmændene bag social dumping.
Philip Davali/Ritzau Scanpix

Regeringen er klar til at skrue op for indsatsen mod social dumping og intensivere jagten på skattesnyd og sort økonomi.

Det skal ske med et helt nyt center, hvor 25 skattemedarbejdere blandt andet skal lave opsøgende arbejde i såkaldte risikobrancher, afsløre illegal arbejdskraft og ikke mindst kradse manglende skatte- og momsindtægter ind.

Der er fundet “nye penge” til ansættelsen af 15 skattemedarbejdere, mens finansieringen af de resterende 10 kommer fra finanslovsaftalen for 2020, hvor der blev afsat 50 millioner kroner årligt til bekæmpelsen af social dumping.

- Det er et meget stort løft af vores kontrol, og jeg er stolt over, at vi får mulighed for at styrke vores indsats mod de svindlere, der undergraver hele samfundet med forskellige former for skatteunddragelse og -kriminalitet, siger skatteminister Morten Bødskov (S) til Fagbladet 3F.

LÆS OGSÅ: Finanslov: Røde partier opruster i kampen mod social dumping

Det nye center skal ligge i Frederikssund og er en del af et samlet udspil fra regeringen om øget skattekontrol, hvor der også er nye initiativer mod hvidvask, momssvindel, international skatteunddragelse og skattely.

Hænger tæt sammen

Ifølge skatteministeren vil det styrke effekten af myndighedernes kontrolarbejde at samle indsatsen mod sort økonomi og social dumping ét sted.

- Vores indsats mod social dumping, hvor vi kontrollerer registreringer og skatteforhold hos udenlandske firmaer og arbejdstagere, går i forvejen hånd i hånd med at optrevle sager om sort økonomi, hvor der svindles med skat og moms, bruges illegal arbejdskraft og snydes med offentlige ydelser. Der er en tæt sammenhæng mellem de forskellige former for snyd og kriminalitet, og vi ser ofte, at det er de samme firmaer, der står bag, siger Morten Bødskov.

Hårdere sanktioner

Regeringen fremlagde ved sin tiltrædelse sidste år en storstilet reformplan, hvor der i årene 2020-2023 skal ansættes 1.000 nye medarbejdere får at få det hårdt trængte skattevæsen tilbage på ret køl.

Ud over den ekstra bemanding vil skattemyndighederne også indføre nye it-værktøjer og analyseredskaber til at slå ned på social dumping og andre former for skatteunddragelse.

Hårdere sanktioner er også i spil - regeringen foreslår at nedsætte en særlig arbejdsgruppe, der skal se på, hvordan man kan slå hårdere ned på overtrædelser af skattelovgivningen - for eksempel med skærpede straffe og højere bøder.

Ros fra 3F

Henning Overgaard, der er forbundssekretær i 3F med social dumping som særligt ansvarsområde, roser regeringens planer.

- Det er et super vigtigt udspil, der fortsætter i det flotte spor, regeringen og støttepartierne lagde med det historisk høje bevillingsløft i sidste års finanslov. Med det her udspil får samfundet flere og bedre værktøjer til at slå ned på de banditter, der praktiserer social dumping. I 3F har vi i årevis anbefalet en stærkere indsats mod momskarruseller, konkursryttere, kædesvig og illegal arbejdskraft, som er nogle af de herskende discipliner inden for social dumping, og vi ser også positivt på, at man nu er klar til at skærpe sanktionerne, siger Henning Overgaard.

Efterlyser flere ressourcer

Forbundssekretæren er især godt tilfreds med, at skattemyndighederne vil opprioritere den opsøgende kontrol på byggepladser, gartnerier, restauranter og andre såkaldte risikobrancher, hvor mange 3F-medlemmer har deres beskæftigelse.

Men han understreger, at omfanget af social dumping på det danske arbejdsmarked er så stort, at der skal endnu flere medarbejdere til for at følge med bagmændene.

- Det er afgørende, at der i regeringens planer om 1.000 nye medarbejdere på skatteområdet tilføres endnu flere ressourcer end de 66 medarbejdere, der i dag arbejder målrettet med at bekæmpe social dumping. Det er vores vurdering, at vi skal op på godt og vel 100 skattemedarbejdere for at kunne matche omfanget af social dumping, siger Henning Overgaard.

Kontrol er god forretning

Bekæmpelsen af social dumping og moms- og skattesnyd blandt udenlandske firmaer og ansatte i Danmark foregår overordnet i den såkaldte myndighedsindsats, hvor Skattestyrelsen, politiet og Arbejdstilsynet arbejder sammen og laver kontroller ude på arbejdspladserne.

Indsatsen er en indbringende forretning, som hvert år sikrer et trecifret millionbeløb til statskassen.

Ifølge Skattestyrelsen tegnede hver enkelt kontrolmedarbejder sig i 2019 for tre millioner kroner i skatteopkrævninger, og Fagbladet 3F kunne i januar fortælle, at staten på fire og et halvt år har scoret 850 millioner kroner på at lave kontroller blandt udenlandske firmaer og ansatte.

Ifølge Skatteministeriet er der dog fortsat store problemer med social dumping blandt udenlandske firmaer og arbejdstagere, og den sorte økonomi på virksomhedsområdet blev i 2017 estimeret til at udgøre 2,5 milliarder kroner.