Gå til hovedindhold
- De bredeste skuldre skal bære det tungeste læs, siger Jesper Petersen, skatteordfører for Socialdemokratiet.
FOTO: Polfoto

Fire ud af fem boligejere, som slipper for højere boligskat, har adresse i Nordsjælland eller København. Især Gentoftes borgere nyder godt af regeringens kursskifte, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

I den nordsjællandske strandvejskommune Gentofte kan en stor del af husejerne glæde sig over regeringens forslag om flad skat på boliger.

40 procent af alle de boliger, som på landsplan vurderes at koste mere end 7,5 millioner kroner, ligger i kommunen, viser nye tal fra Danmarks Statistik.
København og Nordsjælland står tilsammen for mere end 85 procent af landets boliger med en vurderet markedsværdi over 7,5 millioner kroner placeret, viser tallene.

Den skæve fordeling af dyre huse får Socialdemokratiets skatteordfører, Jesper Petersen, til at kritisere regeringens forslag om, at alle betaler den samme skat uanset værdien af huset.

- Det er urimeligt, at en parcelhusejer i Gram, hvis hus koster langt under 7,5 millioner kroner, skal betale for en skattelettelse på op til 10.000 kroner om året til en villaejer i Gentofte, siger han.

Læs også: Så skævt er danskernes formuer steget

S: Ikke retfærdigt

I Venstre-regeringens oprindelige udspil skulle boligejere med særligt dyre huse betale en højere ejendomsværdiskat. Men efter Liberal Alliance og Konservative gled ind i ministerbilerne, forsvandt højere boligskat på dyre huse fra regeringens udspil.

I stedet foreslår regeringen, alle betaler det samme, men det er ikke socialt og geografisk retfærdigt, mener Jesper Petersen.

- De bredeste skuldre skal bære det tungeste læs, siger han, men afviser, partiet har lagt sig fast på, hvor dyrt et hus skal være, før det udløser en højere procentsats.

V: Flad skat skaber tryghed

Venstres skatteordfører, Louise Schack Elholm, afviser derimod, at den flade skat er uretfærdig.

- Vi vil sikre, ingen oplever et skattehop, så huset pludselig er for dyrt. Det ville være meget uretfærdigt, at geografiske forskelle i prisudviklingen fører til, nogle danskere må forlade deres hus. Det gælder, uanset hvilket postnummer de har, siger hun og understreger, at flad skat skaber stor tryghed for husejerne.

- Uanset hvad vi træffer af politiske beslutninger, skal boligejerne være sikre på, de kan blive i eget hus, siger hun.