Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).

De rigeste regioner skal ikke længere have EU-støtte, mener regeringen, og den besparelse vil også ramme Danmark.

Regeringen ønsker at fjerne de 34 milliarder euro, der går til de rigeste regioner. Danmark står til samlet at modtage omkring 600 millioner kroner, men det er uvist, hvor mange af de millioner forslaget vil ramme. (Arkivfoto)
Foto: Yves Herman/Reuters

Grøn byudvikling i Næstved og kulinariske satsninger i Sønderjylland er eksempler på, hvad EU's regionsstøtte har hjulpet i Danmark.

Men den form for egnsudvikling skal stoppes i Europas rigeste regioner, herunder i Danmark, mener regeringen.

Forslaget kan blive en del af vejen mod et kompromis om EU's nye syvårige budget, som statsminister Mette Frederiksen sammen med sine 26 kollegaer vil forsøge at indgå på et topmøde på torsdag.

Det skriver Jyllands-Posten.

Spareforslaget fremgår af et regeringspapir og er blevet præsenteret for andre EU-lande. Flere er positive.

Midlerne fordeles via social- og regionalfonde for at løfte de fattigste egne af Europa. Midlerne udgør omkring en tredjedel af EU's udgifter eller omkring 380 milliarder euro i det seneste forslag.

Regeringen ønsker at fjerne de 34 milliarder euro, der går til de rigeste regioner. Danmark står til samlet at modtage omkring 600 millioner kroner. Det er uvist, hvor mange af de 600 millioner kroner regeringens forslag vil ramme.

Det har ikke været muligt at interviewe finansminister Nicolai Wammen, men i en mail til Jyllands-Posten understreger han, at der skal spares for at holde EU's budget i ro, hvilket er Danmarks mål i budgetforhandlingen.

- Behøver man for eksempel bruge 34 milliarder euro på EU's rigeste regioner under samhørighedspolitikken, når samhørighedspolitikken egentlig bør fokuseres på de fattigste områder i EU? Vi er nødt til at kigge grundigt efter, hvor vi kan prioritere bedre, skriver Wammen.

I Esbjerg har Slagter Theilgaard fået EU-støtte til blandt andet en digitalisering, der har øget væksten i kæden, der i dag tæller fem butikker og sælger varer til over 200 købmænd og restauranter.

- Det vil være meget ærgerligt, hvis danske fødevarevirksomheder ikke længere vil kunne få hjælp, siger Søren Theilgaard til Jyllands-Posten.

Erhvervshus Sønderjylland har etableret det støtteprogram, der har hjulpet Slagter Theilgaard.

Formanden for erhvervshuset, Tønders borgmester Henrik Frandsen (V), siger, at "regionalfondsmidlerne er noget af det, der giver værdi for pengene i EU."