Gå til hovedindhold
Redningsplan på vej til AMU-Vest, men generelt er økonomien ikke AMU's største problem, mener undervisningsministeren.
FOTO: Arkiv / Colourbox

I næste uge holder Undervisningsministeriet møde med AMU-Vest om en redningsplan for det kriseramte center. Men ministeren kaster ingen redningskrans ud til AMU-centrenes generelle økonomiske problemer.

16. oktober holder Undervisningsministeriet et møde med det lukningstruede AMU-Vest.

- Det er ikke første gang, at vi har en erhvervsskole, der har ondt i økonomien. Og vi har en række redskaber til at håndtere det. Nu skal vi se, hvordan vi kan hjælpe AMU-Vest.

Det sagde undervisningsminister Merete Riisager (LA) torsdag under et samråd i Folketingets Undervisningsudvalg.

Ministeren var indkaldt for at redegøre for AMU-centrenes problemer. Særskilt AMU-Vest, der for nyligt bebudede en lukning inden sommeren 2018.

Men som Fagbladet 3F tidligere har skrevet, er økonomien også stram på andre AMU-centre.

En for snæver tilgang

Merete Riisager ville dog ikke love at holde hånden under andre nødlidende AMU-centre. For det primære problem for AMU ligger ikke i økonomien, påpegede ministeren.

- ”Hvis bare staten gav flere penge til AMU, var alt godt” – dét er for snæver en tilgang. Antallet af kursister er også faldet markant. Virksomhederne efterspørger ikke AMU-kurser på samme måde som for nogle år siden. Dét påvirker økonomien, sagde ministeren blandt andet.

Ikke bagatellisere

De socialdemokratiske ordførere, som havde kaldt ministeren i samråd, er dog af en anden opfattelse. De påpegede blandt andet, at regeringens omprioriteringsbidrag koster AMU-centrene 45 millioner kroner de næste tre år.

- Det er vigtigt at erkende, at AMU-systemet er underfinansieret. Jeg er sikker på, at hvis du spørger alle erhvervsskoler, så er det en underskudsforretning at køre AMU-undervisning. Vi håber fra Socialdemokraternes side, at regeringen tager det alvorligt, at det afgørende uddannelsestilbud til de mennesker, der har stadigt sværere ved at bide sig fast på arbejdsmarkedet, får det stadig sværere. Det skal vi passe på med at bagatellisere, sagde erhvervsuddannelsesordfører Mattias Tesfaye.  

Ikke bare en buffet

Merete Riisager påpegede, at man netop derfor er i gang med at drøfte AMU- og hele voksenefteruddannelsessystem i trepartsforhandlingerne. Hun efterlyste, at netop Socialdemokratiet tænkte fremsynet og konstruktivt i forhold til, hvordan udviklingen skal gå.

Der er behov for et system, der kan lave så fleksible kurser, at der kan reageres hurtigt i forhold til virksomhedernes efterspørgsel. Det kan AMU ikke i tilstrækkelig grad nu, slog hun fast.

- Vi skal ikke kun have kurser, som man tænker dem for 10 eller 20 år siden – hvor man får en buffet og skal lære noget, der står på en tavle, sagde Merete Riisager.

Socialdemokraternes undervisningsordfører Annette Lind kaldte det ”arrogant” af ministeren at omtale AMU-systemet på den måde.

- Ude på AMU laver man allerede meget moderne og tekniske løsninger. Man har specifikke kurser til meget små hold. Men det koster rigtigt meget. Vi har brug for, at der bliver set på økonomien. Det er helt forfejlet at sige, at det ikke handler om økonomi, slog Annette Lind fast.