Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).

Det fynske rekrutteringsfirma Theteam står bag urimelige gebyrer for formidling, mener 3F og en række praktikanter på et stort gartneri. Ejeren af firmaet mener, at hans pris er mindsteprisen.

Praktikanter hos stort blomstergartneri på Fyn er utilfredse med det agentfirma, som gartneriet bruger. Personerne på billedet har intet med sagen at gøre.
arkiv

Gebyrer på cirka 7.500 kroner.

Det er en række ukrainere blevet opkrævet i forbindelse med deres to praktikperioder på et stort fynsk gartneri, hvor de lige nu er i praktik. Der er tale om Gartneriet Møllerhøj A/S, der producerer blomster.

Praktikanternes betaling til formidlingsbureauer møder stor kritik hos 3F Odense Gops, der blandt andet har medlemmer på det grønne område:

- Der er tale om rigtig mange penge for mennesker fra Ukraine, hvor lønnen er langt lavere end i Danmark. Samtidig skal de ofte betale gæld til agenter med deres løn som praktikanter i Danmark. Vi er imod, at firmaer skal tjene penge på mennesker på den her måde. Praktikanterne kommer nemt i en økonomisk klemme i systemet. Vi opfordrer myndighederne til at tjekke forholdene hos disse mellemhandlere, siger næstformand Line Bjørndal.

Ned til 70 kroner i timeløn før skat

Praktikanterne tjener mellem godt 70 og 97 kroner i timen hos Gartneriet Møllerhøj A/S, viser lønsedler. Dem, der er over 25 år, tjener mere end dem, der er under.

Ukrainerne oplyser, at de er 13 praktikanter på Gartneriet Møllerhøj A/S for tiden, og at fire andre er på vej.

For at få arbejds- og opholdstilladelse i Danmark har ukrainerne desuden hver især betalt et gebyr på 2.940 kroner til de danske udlændingemyndigheder. Samt 1.455 kroner i visumgebyr til de ukrainske myndigheder.  

(Artiklen fortsætter under billedet)

Den 23-årige praktkant Dmytro Mykhailyk tjener godt 70 kroner i timeløn før skat.
Den 23-årige praktkant Dmytro Mykhailyk tjener godt 70 kroner i timeløn før skat.

Opkrævet for moms

Den 25-årige 3F’er Petro Bondar og seks jævnaldrende landsmænd - Oleksandr Olshevskyi, Oleksandr Sheludko, Inna Shpak, Alina Koziatynska, Mykola Lytvyn og Dmytro Mykhailyk - var i praktik hos Gartneriet Møllerhøj A/S i et halvt års tid i 2019. I begyndelsen af 2020 kom de tilbage for at tage resten af deres et-årige praktik på det store blomstergartneri.

I 2019 betalte praktikanterne 500 euro til et fynsk agentfirma, som har leveret praktikanter til forskellige danske gartnerier såsom Gartneriet Møllerhøj A/S. Efterfølgende er de studerende blevet opkrævet omkring 500 euro plus 25 procent ekstra i moms af det fynske firma Theteam, der nu skaffer udenlandske praktikanter til Gartneriet Møllerhøj A/S i Stige nord for Odense.

Men ifølge ukrainerne var aftalen, at de skulle betale hver 500 euro. Og da praktikanterne klagede over opkrævning af moms, fik de at vide, at de kunne nøjes med at betale 500 euro, hvis de betalte kontant og ikke skulle have en regning, oplyser de. 

Blandt andet på den baggrund står de syv ukrainske praktikanter nu frem med kritik af formidlingsfirmaet.

- Theteam er et dårligt firma. For firmaet gør for lidt, og man kan komme til at betale for noget, som man ikke får. Vi havde ellers fået at vide, at firmaet hjælper med det samme, som alle andre rekrutteringsbureauer i Danmark, og at firmaet endda gør det bedre, siger Petro Bondar.

(Artiklen fortsætter under billedet)

 

Faktura fra Theteam til praktikant Petro Bondar.
Faktura fra Theteam til praktikant Petro Bondar.

Ekstra betaling

Ifølge ukrainerne skulle Theteam hjælpe praktikanterne med at udfylde visumpapirer, skaffe CPR-numre, registrering hos Skattestyrelsen samt oprette bankkonto og NemID. 

Men ukrainerne oplyser, at de efter at være kommet til Danmark fik at vide af Theteam, at forholdene havde ændret sig, og at praktikanterne ikke længere kunne få hjælp vedrørende skattekort. Senere tilbød formidlingsfirmaet dog hjælp vedrørende skat, hvis ukrainerne betalte hver 400 kroner ekstra, fortæller de.

Da en del af praktikanterne har været i Danmark tidligere, skulle de ikke have en ny bankkonto og nyt CPR-nummer. Men alligevel skulle de betale Theteam samme pris for ydelserne, oplyser ukrainerne.

- Nogle af os blev ikke registreret hos Skattestyrelsen i tide, og vi skulle selv finde ud af, hvordan vi skulle gøre dette. Derfor fik de først løn to eller tre måneder efter, at de var begyndt i praktik i Danmark, siger praktikanten Petro Bondar.  

Firmaejer: Det er mindsteprisen

Forelagt kritikken fra praktikanterne er ejeren af Theteam, Igor Zelmanchuk, fåmælt:

- Jeg gider ikke kommentere på deres løgne, siger han.

Hvorfor har du personligt modtaget betaling for services fra praktikanter, inden du oprettede dit firma 1. februar 2020?

- Det har jeg ingen kommentarer til, siger ukraineren.

Synes du, at dit firma tager en fair pris for ydelserne?

- Prøv at kigge på andre firmaer i Danmark. Jeg har brugt 16 timer pr. person. Jeg skal også betale skat. Jeg synes, at det er mindsteprisen for 16 timer, siger Igor Zelmanchuk, der tidligere selv har været praktikant på en gård i Danmark.

Han oplyser, at hans firma har formidlet omkring 10 ukrainske praktikanter til Gartneriet Møllerhøj A/S. Men at det ikke er alle praktikanterne, der har betalt for ydelsen.    

(Artiklen fortsætter under billedet)

Ejeren af Theteam, Igor Zelmanchuk, har blandt andet modtaget 3.800 kroner fra praktikant Inna Shapak for services - inden hans agentfirma blev oprettet 1. februar 2020.
Ejeren af Theteam, Igor Zelmanchuk, har blandt andet modtaget 3.800 kroner fra praktikant Inna Shapak for services - inden hans agentfirma blev oprettet 1. februar 2020.

Ingen kommentarer

Ejeren af Gartneriet Møllerhøj A/S, Thomas Larsen, forklarer over for Fagbladet 3F, at han lige nu ikke har 17 praktikanter fra Ukraine, fordi “en stak” ikke er kommet på grund af den nuværende corona-krise. Gartneriejeren ønsker dog ikke at fortælle, hvor mange praktikanter han har ansat.

Thomas Larsen ønsker hverken at kommentere praktikanternes kritik af hans samarbejdspartner Theteam eller oplyse, om gartneriet også betaler penge til formidlingsbureauet. Han vil heller ikke svare på, om gartneriet vil fortsætte samarbejdet med bureauet.

Efter Fagbladet 3F’s henvendelse til Thomas Larsen er de ukrainske praktikanter blevet samlet til et møde på gartneriet med gartneriejeren og Igor Zelmanchuk.

- Det var et ubehageligt møde, hvor vi blev presset til at skrive under på, at vi havde modtaget services fra Theteam, siger Petro Bondar.   

Næstformand hos 3F Odense Gops Line Bjørndal oplyser, at 3F-afdelingen er blevet kontaktet af samleveren til ejeren af Theteam, som ville høre om muligheden for at få fyret nogle af praktikanterne hos Gartneriet Møllerhøj A/S.