Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Når danske politikere tager på besøg i virkeligheden, er det komplet spild af tid, mener blogger Rasmus Jønsson.

Den Radikale leder, Morten Østergaard, er flyttet til Vollsmose. Altså kun i tre dage. Årsagen er, at han vil blive klogere på, hvorfor det ikke går bedre med integrationen.

For et par uger siden var det landets statsminister, Lars Løkke, der begrundede sin deltagelse i kvotekongernes torskegilde med, at det var vigtigt for ham at tale med nogle fiskere. Løkkes partikollega Inger Støjberg var også hurtigt ude i virkeligheden og mødte den bager, der påstod, at han havde fået smadret sin forretning, fordi han ikke ville give beskyttelsespenge.

Møde de almindelige danskere

Østergaard, Løkke og Støjbergs studieture skriver sig ind i en i øjeblikket stærk tradition om, at det er vigtigt som politiker at komme væk fra Christiansborgs tykke mure og ud i virkeligheden og møde de helt almindelige danskere.

Umiddelbart lyder det fornuftigt, at vores politikere tager væk fra osteklokken på Christianborg og møder de mennesker, som de laver love og regler for. Det er vigtigt at komme i dialog med borgerne om de problemer, de står med i deres hverdagsliv. Og politikerne får ofte et langt bedre indtryk af tingenes tilstand ved at se det med egne øjne, end ved at læse lange rapporter og undersøgelser.

Langt fra virkeligheden

Men nærsturderes politikerbesøgene til den “virkelige verden”, er der ikke skyggen af virkelighed over besøgene. Tværtimod er det en iscenesat og gakket virkelighed, politikerne skaber med deres besøg.

At dømme efter den omtale, Morten Østergaards “flytning” har fået, har han haft mere travlt med at tale med journalister end med beboerne i Vollsmose. Og det er nok de færreste beboere, der har lyst til at tage en åben og ærlig snak om problemerne med en horde af journalister omkring dem.

Inger Støjbergs møde med bageren blev også dækket heftigt. Men da det kort efter besøget kom frem, at bagerne ikke havde helt rent mel i posen, må også det besøg betragtes som i den komiske ende. Lars Løkke fik nok heller ikke talt i fred og ro med særligt mange almindelige fiskere i Thyborøn med det samlede danske pressekorps på slæb.

Lavet på samme fabrik

Besøgene ud til de “almindelige danskere” dækker også over et demokratisk problem. For det siger noget om, at de fleste af vores folkevalgte på Christiansborg lever et liv så langt væk fra almindelige mennesker, at de er nødt til at tage på studieture for at få et indblik i deres hverdagsliv.

Man behøver bare at kaste et blik på politikernes uddannelsesmæssige baggrund for at se problemet. En analyse fra Cevea viser, at andelen af folketingspolitikere med en lang videregående uddannelse næsten er fem gange større end i befolkningen. Omvendt er andelen af personer med en erhvervsuddannelse tre gange større i befolkningen end i Folketinget. De fleste af landets politikere er lavet på samme fabrik. Lang uddannelse, høj løn og bopæl sammen med andre ressourcestærke.

Så kort sagt vil det være en gave for demokratiet, hvis der kunne komme flere beboere fra ghettoer, bagere, fiskere og andre “almindelige” mennesker ind i Folketinget. Det ville med garanti smitte af på de beslutninger, der bliver taget på Christiansborg. Og som en dejlig sideeffekt vil vi også slippe for de mange åndssvage politikerbesøg ude i den virkelige verden!