Gå til hovedindhold

Møllegårdens Planteskole har efter en kortvarig konflikt med 3F stoppet samarbejdet med et selskab, som har forsynet firmaet med underbetalt, udenlandsk arbejdskraft. Men ejeren af den fynske planteskole bruger fortsat de samme medarbejdere.

Omkring 20 faglige folk var tirsdag morgen mødt op foran Møllegårdens Planteskole for at demonstrere imod social dumping.
Privat

Ja tak til fair løn og arbejdsvilkår. Med det budskab på et banner mødte 20 faglige folk op tirsdag morgen uden for Møllegårdens Planteskole på Midtfyn.

Folkene demonstrerede imod, at udenlandske medarbejdere på planteskolen nord for Ringe typisk tjener omkring 70 til 80 kroner i timeløn før skat.

Planteskolen producerer hække og leverer især det kendte mærke Prima færdighæk til virksomhedens udenlandske og danske kunder såsom Bauhaus.

Bag tirsdagens demonstration stod 3F Østfyn, som har fået flere af de udenlandske medarbejdere som medlemmer, fordi de er utilfredse med deres løn og føler sig udnyttet.

- Vi er glade for opbakningen til demonstrationen imod social dumping. Vi kæmper for at sikre vores medlemmer en markant højere løn for arbejdet på planteskolen og en fair konkurrence i branchen, siger Hanne Pedersen, faglig sekretær hos 3F Østfyn.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Ansættelseskontrakt hos Goskov ApS
Ansættelseskontrakt hos Goskov ApS

3F: Et effektivt våben

Møllegårdens Planteskole har tidligere været medlem af arbejdsgiverforeningen GLS-A og er stadig omfattet af den overenskomst for gartnerier og planteskoler, som GLS-A og 3F har indgået. Lønnen efter overenskomsten på området skal for tiden være mindst 143 kroner i timen.

Men planteskolen benytter udenlandsk arbejdskraft, der ikke arbejder under overenskomst. Møllegårdens Planteskole har samarbejdet med selskabet 2TL IVS, men beskæftiger polske arbejdere fra bemandingsfirmaet Goskov ApS, der heller ikke har skrevet under på en overenskomst. De to fynske selskaber 2TL IVS og Goskov ApS har samme direktør, Przemyslaw Teclaw, der også ejer selskaberne helt eller delvist.

På den baggrund har 3F fået iværksat en såkaldt sympatikonflikt imod planteskolens hidtidige samarbejdspartner, selskabet 2TL IVS. En sympatikonflikt medfører, at medlemmer af 3F og andre fagforbund under Fagbevægelsens Hovedorganisation ikke må udføre arbejde med forbindelse til 2TL IVS.  

Sympatikonflikten trådte i kraft mandag morgen - og få timer senere oplyste ejeren af planteskolen til 3F Østfyn, at han havde afbrudt samarbejdet med selskabet.   

- Det er meget positivt, at vores sympatikonflikter er et effektivt våben imod social dumping, siger faglig sekretær Hanne Pedersen.

Fagbladet 3F har fået oplyst, at det fortsat er de samme medarbejdere, der udfører arbejdet på planteskolen. Fagbladet 3F har i flere dage forgæves forsøgt at få kommentarer fra Przemyslaw Teclaw.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Mange udenlandske medarbejdere hos Goskov ApS bor til leje i et hus ejet af indehaveren af Møllegårdens Planteskole.
Mange udenlandske medarbejdere hos Goskov ApS bor til leje i et hus ejet af indehaveren af Møllegårdens Planteskole. FOTO: Privat

Ingen kommentarer

Ejeren af og direktøren for Møllegårdens Planteskole, Lars P. Strarup, er fåmælt om demonstrationen tirsdag:

- Det har jeg egentlig ikke noget at sige til. De opførte sig pænt og var ude på vejen, siger han.

Ifølge 3F har du oplyst, at du har ophørt samarbejdet med selskabet 2TL IVS?

- Ja, det er rigtigt. Og derfor har det også undret mig, at de dagen efter står herude. Men det har de nok en idé om. Jeg ved det ikke, siger Lars P. Strarup.   

De samme polske medarbejdere arbejder videre hos dig…

- Det har jeg ikke nogen kommentarer til, siger planteskoleejeren.

Vil du fortælle, om du har indledt et samarbejde med et andet firma?

-  Det har jeg vel ikke nogen grund til at skulle fortælle. Det synes jeg ikke, siger Lars P. Strarup.

Får medarbejderne fortsat 70-80 kroner i timeløn inden skat for arbejde hos dig?

- Jeg har som sagt ikke nogen kommentarer, siger han.  

3F har nu med henvisning til fagforbundets overenskomst med GLS-A krævet at få svar på, om Møllegårdens Planteskole bruger entreprenører - og i så fald hvilke selskaber. Planteskolen har en frist på 72 timer til at komme med oplysningerne.