Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Over 60 procent af danskerne synes, at det er godt, at deres arbejdsplads er åbne over for homo-, bi- og transseksuelles seksualitet.

Homoseksuelle bliver mødt med meget større accept på arbejdspladsen end for bare få år siden.
Arkiv / Colourbox

For blot få år siden var det svært at være homoseksuel i Danmark. Især på arbejdspladserne gik man stille med dørene, hvis man havde en anden seksuel præference end normen. 

Sådan er det ikke længere. Endnu engang i år er der stor opbakning omkring LGBT-personer på de danske arbejdspladser, som er den fælles betegnelse for folk, som er homoseksuelle, biseksuelle eller transkønnede.

Flere steder hænger regnbuefanerne da også allerede højt på bygningernes facader på grund af dette års Pride Parade. 

Næsten to ud af tre danskere mener nemlig, at det er positivt, hvis homo-, bi-, eller transkønnede taler åbent om deres seksualitet på arbejdet. Kun tre procent er negative. 

Det viser en ny undersøgelse, som Analyse Danmark har lavet blandt 1.009 danskere. 

Kan roligt være åbne om deres seksualitet

Samtidig viser tallene, at 80 procent godt tør tale frit om deres seksualitet, når de er på arbejde.

Talsmand for LGBT Danmark, Peder Holk Svendsen, mener, at det er et skridt i den rigtige retning, at det er blevet lettere for LGBT-personer at færdes på arbejdet, selvom der stadig er et stykke vej igen. 

- Jeg er selvfølgelig glad for, at der er så stor åbenhed omkring homoseksuelle og transkønnede på det danske arbejdsmarked. Men vi er stadig ikke i mål, før vi når de 100 procent. Jeg kan se, at både LGBT Danmark, fagforeningerne og arbejdspladserne stadig har meget arbejde foran os, siger han. 

Også Søren Heisel, forbundssekretær for 3F, er glad for den positive udvikling. 

- Det er selvfølgelig positivt at se, at der er en åbenhed over for LGBT-personer på arbejdspladsen. Men det er også vigtigt at fastholde, at det er et princip, som bare skal være på plads. Derfor er det også vigtigt, at man arbejder på at få de sidste 30-40 procent til at være mere åbne over for kolleger, der hører ind under LGBT-betegnelsen, siger han.

De regionale forskelle bliver mindre 

For bare et år siden var der stor forskel på tonen kolleger imellem, alt efter hvor i landet man bor. Mens der i Region Hovedstaden var mere tolerance, var det anderledes i for eksempel Region Syddanmark og Region Sjælland.

I år ligner det tal dog hinanden i alle regioner. Søren Heisel mener, at udviklingen skyldes et større fokus på området. 

- Folk er blevet mere åbne omkring deres seksualitet, og hele problematikken omkring diskrimination på arbejdspladser har fået langt mere mediedækning de seneste år. Det kan man også se på yderregionerne nu, som er blevet ligeså åbne over for LGBT-personer på arbejdspladser, som dem i hovedstadsområdet, siger han. 

Normalt at tale om privatliv på arbejdet 

I Analyse Danmarks undersøgelse siger flere dog, at de ikke gider at høre om deres kollegers sexliv. Flere mener, at seksuel orientering, politiske holdninger og religiøse forhold hører til i privaten og ikke på arbejdspladsen. 

Det undrer dog Peder Holk Svendsen fra LGBT Danmark. Ifølge ham er det meget normalt, at det er en del af de ting, man taler om på arbejdspladsen, uanset om man er homoseksuel, heteroseksuel eller noget helt tredje. 

- Det er meget naturligt, at man som kolleger taler om episoder fra ens privatliv. Det gælder både heteroseksuelle og homoseksuelle, siger han. 

Han tilføjer, at snakken om privatlivet kan være et forsøg fra LGBT-personerne på at blive mødt med en forståelse. 

Det handler om accept ikke sex 

Det er Søren Heisel enig i. Han tilføjer, at han tror, at det er de færreste, der møder op på arbejdspladsen og taler helt åbent om deres sexliv. For LGBT-personer handler snak om privatlivet om at blive accepteret af de andre kolleger.  

- Jeg tror i højere grad, at den reaktion bunder i, at folk har en lavere tolerance i forhold til homoseksuelle kolleger, der taler om deres privatliv. På det punkt er det vigtigt, at man skelner mellem, hvad der er privatliv, og hvad der er sexliv. Ligesom heteroseksuelle ønsker homoseksuelle at dele deres privatliv, og det skal man som en god kollega selvfølgelig være indstillet på at skulle lytte til, siger han.