Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).

AP Pension nægter at udbetale førtidspension til piskesmældsramt kvinde, der blev overvåget via sin løbeapp, trods dom fra ankenævn.

Løbeappen Endomondo har været medvirkende til at fratage en kvinde førtidspension, og hun skal nu i retten for at få penge.

En piskesmældsramt kvinde, der blev overvåget af sit forsikringsselskab via løbeappen Endomondo, får ikke fred.

Ankenævnet for Forsikring har forlangt, at AP Pension skal udbetale hende førtidspension, men det nægter selskabet.

Hun er derfor nu nødt til at stævne selskabet, hvis hun vil have penge. Det opfordrer Ankenævnet for Forsikring hende til at gøre.

- Det er sjældent, at selskaberne anfægter vores afgørelser. Men når det sker, så vejleder vi kunderne om, hvordan de kan anlægge sag ved retten, siger direktør Kim Sparlund fra Ankenævnet for Forsikring.

Stor opmærksomhed om affæren

Sagen om kvinden har vakt opsigt, blandt andet fordi AP Pension har overvåget kvinden ved hjælp af løbeappen Endomondo.

De mener, hendes helbred er meget bedre, end hun selv siger. Derfor har de helt frataget hende den førtidspension, som hun ellers har fået gennem nogle år.

Hun klagede til ankenævnet, der siger, at AP Pension skal udbetale hende halvdelen af pensionen. Det vil selskabet bare ikke rette sig efter.

Klager kan få dækket omkostninger til retssag

Ankenævnet er ikke nogen domstol og kan ikke tvinge selskaberne til at følge afgørelserne. Men der findes regler om, hvad der skal ske, når et selskab ikke respekterer afgørelserne.

- Vi skriver til kunden og opfordrer dem til at kontakte en advokat. Vi fortæller dem, at de formentlig har en forsikring med retshjælpsdækning, som kan dække sagsomkostningerne.

- Ellers har Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen en ordning med omkostningsdækning. Den ordning kan også bruges til at dække en eventuel selvrisiko på retshjælpsforsikringen. Alt det er advokater bekendt med. Man kan altså anlægge sag, uden at det som udgangspunkt kommer til at koste noget, siger Kim Sparlund.

Juridiske dommere med i afgørelser

Ved en retssag vil afgørelsen fra Ankenævnet for Forsikring blive fremlagt. Den kommer til at veje tungt. I ankenævnet er det nemlig enten en landsretsdommer eller en højesteretsdommer, der er formand i de enkelte sager.

Kvinden i den aktuelle sag er holdt anonym. Derfor er det uvist, om hun vil anlægge sag.

AP Pension vil forsat slet ikke kommentere sagen.