Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Høj afgift ved udbetaling af mindre pensionsopsparinger er nu stoppet af Landsskatteretten. Retfærdigt og en sejr for medlemmerne, siger formanden for Industriens Pension.

Industriens Pension har i en periode rådgivet ældre til ikke at hæve pensionen på én gang på grund af den høje afgift, men nu er afgiften sænket. (Arkivfoto)

Adskillige hundrede pensionskassemedlemmer kan nu se frem til en god start på deres tid som pensionister. De kan fremover få udbetalt mindre opsparinger som et éngangsbeløb til 40 procent beskatning.

Skat ændrede for fire år siden praksis i den slags sager. Her begyndte Skat at kræve 60 procent afgift af éngangsudbetalingerne.

Omkring 600-700 medlemmer hos Industriens Pension kom i klemme. Derfor klagede Industriens Pension til Landsskatteretten - og har nu fået medhold.

- Det var dybt uretfærdigt, at medlemmerne skulle betale en halv gang ekstra i afgift, siger Mads Andersen, der er formand for Industriens Pension og gruppeformand i Industrigruppen i 3F.

Straffet for at følge råd

Skat har valgt ikke at gå videre til domstolene med sagen. Derfor står afgørelsen ved magt, og den får også betydning for medlemmer i andre pensionskasser.

Sagen drejer sig om medlemmer, som i en periode selv har indbetalt penge på deres pensionsordning i forbindelse med arbejdsløshed eller sygdom, hvor der ikke er kommet pensionsbidrag fra en arbejdsgiver.

Pensionsopsparerne har på den måde kunnet beholde deres forsikringsdækninger. For eksempel udbetaling ved kritisk sygdom, invaliditet og død.

- De har fulgt vores opfordring om selv at betale ind for at sikre sig selv og deres pårørende. Derfor var det ganske urimeligt, at Skat pludselig ændrede sin praksis og krævede højere afgift, siger Mads Andersen og uddyber:

- Skats afgørelse ramte mange mennesker, som i forvejen kan se frem til en lille indtægt i deres pensionstilværelse. Derfor har vi været så optaget af at vinde sagen, siger Mads Andersen.

Lavere omkostninger

Ingerlise Buck er også glad for afgørelsen. Hun er økonom i LO og har været medlem af en arbejdsgruppe om sikring af små hvilende pensioner. Udvalget kom med anbefalinger til pensionsbranchen sidste år.

- Vi så i udvalget på, hvordan folk kan samle de små klatpensioner, som de kan have fra forskellige ansættelser. Det kan føre til forholdsvis høje omkostninger at have små opsparinger fordelt på flere selskaber, siger Ingerlise Buck.

Hun synes, det lyder rigtig godt, at Industriens Pension har fået medhold.

- Det må ikke ende op med, at medlemmerne ikke får glæde af deres opsparing, siger Ingerlise Buck.