Gå til hovedindhold

Dansk Folkeparti mener, det skal være nemmere at få erstatning for følger af corona-smitte, og SF og Enhedslisten er på samme linje, mens S er skeptisk over for særlov.

Dansk Folkeparti har stillet et forslag, der ifølge partiet skal gøre det lettere at få anerkendt corona-smitte som arbejdsbetinget.

Op mod 300 danskere har nu anmeldt, at de har pådraget sig corona på arbejdet, og tallet stiger uge for uge. Om kort tid skal Folketinget se på, om det skal være nemmere at få erstatning.

Dansk Folkeparti har stillet et forslag, der ifølge partiet skal gøre det lettere at få anerkendt smitten som arbejdsbetinget. Ideen er, at der skal sættes en særlig bestemmelse ind i loven, som gør at corona-skader behandles mere lempeligt end andre arbejdsskader.

Både SF og Enhedslisten vil også gøre det nemmere at få anerkendt corona-skader som erstatningsberettigede. Socialdemokratiet er mere skeptisk.

- Beskæftigelsesministeren og myndighederne har allerede slået fast, at covid-19 kan være en arbejdsskade. Jeg synes, at Dansk Folkeparti sparker en åben dør ind, siger Lennart Damsbo-Andersen, der sidder i Folketingets beskæftigelsesudvalg for Socialdemokratiet.

Tage hånd om frontpersonale

Forslaget fra Dansk Folkeparti skal behandles i Folketinget 9. juni. Partiet mener, at sundhedspersonale er godt dækket ind med at få anerkendt arbejdsskader, hvis de for eksempel arbejder på covid-afsnit på hospitalerne. Men Dansk Folkeparti tror, at det med de nuværende regler vil blive for svært for andre at få erstatning.

Beskæftigelsesordfører Karsten Hønge fra SF er bekymret for eksempelvis buschaufførers mulighed for at få anerkendt corona-arbejdsskader. Derfor vil han gerne gøre det nemmere at få erstatning.

- Vi skal tage hånd om frontpersonalet. De, der bogstaveligt talt sidder forrest i bussen, skal ikke gå og være bekymrede for, om de kan få erstatning, siger Karsten Hønge.

Fare for varige lungeskader

Folketingsmedlem Christian Juhl fra Enhedslisten er glad for de lempelser, der er sket i håndteringen af arbejdsskadereglerne i forbindelse med corona. Men han mener, at bestemmelserne stadig ikke er i mål.

- Derfor støtter vi i hvert fald ånden i Dansk Folkepartis forslag. Så må vi se, om vi under behandlingen af forslaget i Folketinget og bagefter sammen med ministeren kan nå frem til en løsning, siger Christian Juhl.

Han er optaget af, at der blandt andet skal være mulighed for at erstatte varige lungeskader, som det ser ud til, at covid-19 muligvis kan forårsage.

Forvirring om bevisbyrden

Dansk Folkeparti vil rent teknisk have indført såkaldt omvendt bevisbyrde. Det betyder, at arbejdsskadede kan få anerkendt corona som erstatningsberettiget, medmindre det er overvejende sandsynligt, at smitten er sket andre steder end på jobbet. I dag skal det sandsynliggøres, at sygdommen er pådraget på arbejdet.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) har tidligere gerådet i at mene, at der allerede findes omvendt bevisbyrde. Det har han senere beklaget at have skabt forvirring om.

- Bevisbyrden er ikke vendt om. Det er de almindelige bevisbyrderegler på arbejdsskadeområdet, der gælder, forklarede Peter Hummelgaard.

Nu konfronteres han så med et konkret forslag fra Dansk Folkeparti om at vende bevisbyrden.

Tilbageholdende med særlove

Lennart Damsbo-Andersen fra Socialdemokratiet er bekymret for at indføre særregler i et hjørne af arbejdsskadelovgivningen om corona.

- Jeg har endnu ikke botaniseret i de juridiske spidsfindigheder i det nye forslag. Men hvis en tømrer i et sjak får corona, og kollegaerne også har haft sygdommen, så er det da logisk, at han skal have det anerkendt som en arbejdsskade, synes Lennart Damsbo-Andersen.

De øvrige partier

Beskæftigelsesordfører Lars Boje Mathiesen fra Nye Borgerlige siger, at han deler bekymringen for de mennesker, der smittes med corona på deres arbejde. Derfor er han ikke afvisende over for at se på, om reglerne kan ændres.

- Men omvendt bevisbyrde er en stor forandring. Vi skal have set grundigere på forslaget, siger Lars Boje Mathiesen.