Gå til hovedindhold
Både 3F og Horesta har påpeget, at det vil blive sværere at tiltrække elever til tjenerfaget, hvis de ikke kan være med hele aftenen.
FOTO: Sven Berggreen/Arkivfoto

Jobcenter sendte ledig tjener med 40 års erfaring i virksomhedspraktik - som tjener. Hvis det er lovligt, så er det hul i hovedet, mener Søren Becher, a-kasseleder i 3F København.

I midten af maj var Morten, 58 år, til samtale i Jobcenter Furesø. Morten har 40 års erfaring fra hotel- og restaurationsbranchen.

- Der var to jobkonsulenter til stede. Jeg sagde til dem, at jeg helst ikke vil være SOSU-assistent eller tilbage til mit gamle fag, forklarer Morten, der føler sig fysisk slidt efter de mange år i hotel- og restaurationsbranchen.

- To dage efter bliver jeg ringet op om, at jeg skal i virksomhedspraktik på en restaurant. Jeg får at vide, at der er noget som hedder ret og pligt. Jeg syntes, det var lidt mærkeligt, men jeg tænkte: “Hvis jeg skal, så skal jeg”, fortæller Morten, der mødte op på restauranten om mandagen.

To dage senere kontaktede han 3F’s a-kasse for at høre, om han fik dagpenge, mens han var i praktik. Sagsbehandleren i a-kassen spurgte lidt ind til sagen, og da sagsbehandleren fik forklaringen, fik Morten besked på at gå hjem.

Mangler ikke kompetencer

3F København gjorde indsigelse overfor jobcentret. Der er nemlig regler for virksomhedspraktik: Virksomhedspraktik er beregnet til ledige, der enten skal have afklaret hvilket job, de ønsker, eller mangler sproglige, faglige eller sociale kompetencer, så de ikke umiddelbart kan få arbejde eller løntilskudsjob.

- Vores medlem mangler ikke kompetencer - tværtimod - og har heller ikke brug for afklaring. Derfor mener vi, at virksomhedspraktikken var i strid med reglerne, siger Søren Becher, a-kasseleder i 3F København.

Men jobcentret fastholdt og henholdt sig til, at ledige over 50 år har ret og pligt til et aktivt tilbud efter 13 ugers ledighed. 3F’s klage gik videre til Ankestyrelsen, og i juni kom styrelsens afgørelse: Styrelsen er enig med kommunen.

Furesøs jobcenterchef, Flemming Sommer:

- Vi kan konstatere, at vores tilbud var inden for lovens rammer, siger han.

- Når vi giver et tilbud på det tidspunkt, så er det jo for at undgå, at man ikke går passiv for lang tid, fordi man ikke er kommet i mål med sin jobsøgning på det tidspunkt, siger han.

Burde ikke være lovligt

I 3F København er a-kasseleder Søren Becher ikke tilfreds:

- Det kan ikke være rigtigt, at man sender en mand i virksomhedspraktik som tjener, når han har 40 års erfaring. Hvis det er lovligt, så er det loven, der er hul i hovedet, mener Søren Becher.

Ankestyrelsen kommenterer ikke direkte 3F-afdelingens konkrete anke, nemlig at det er i strid med hensigten for virksomhedspraktik, men Ankestyrelsen skriver, at afgørelsen ligger inden for rammerne af beskæftigelsesindsatsloven.

Tjeneren Morten, som sagen handler om, har siden foråret søgt mange job, også som tjener. Han var mellemleder og restaurantchef i mange år og mener selv, det er derfor, at han ikke får job i branchen. Nu er han klar til et brancheskift og en anden slags tjenerjob: Kirketjener.

- Jeg har selv bedt jobcenteret om en ny samtale. Jeg vil nemlig gerne i virksomhedspraktik som kirketjener. Det vil lige være noget for mig, siger han.

Morten ønsker at være anonym, fordi han er frygter, at det vil lukke nogle døre på arbejdsmarkedet, hvis han står åbent frem.

TEMAERSe alle